Најновије вести

Кфор: Није било упада српске жандармерије на административној линији

Припадници Кфора извели су синхронизовану патролу са војницима из Војске Србије на административној линији у близини села Ходоновце, у општини Каменица.

 

Акција је изведена јуче поподне око 17:20 часова. О њој су међутим албански медији у Приштини известили као једностраном упаду припадника српске жандармерије у село Карачево на административној линији, што је изазвало бурне реакције албанских политичара и представника институција.

Из команде Кфора је тим поводом саопштено да се од 2008. године, синхронизоване патроле рутински спроводе заједнички од стране КФОР-а и Војске Србије дуж административне линије како би се обезбедила безбедност и осигурало да нема незгода.

С тим у вези, КФОР спроводи и заједничке патроле са косовским безбедносним организацијама у близини административне линије.

Истиче се да КФОР сарађује са косовским безбедносним организацијама на целом Косову и са Војском Србије на административној линији између Косова и Србије.

Административна линија се протеже на око 350 километара и није јасно означена на терену нити је дефинисана природним и препознатљивим елементима терена, као што су реке или планински ланци, већ је само истакнута на картама.

Током обављања својих активности, синхронизоване патроле морају да прилагоде своје руте теренским ограничењима.

То подразумева да се синхронизоване патроле КФОР-ВС крећу дуж административне линије са одређеним степеном прилагођавања коју намеће терен.

Међутим, ни у једном тренутку елементи синхронизоване патроле ВС нису одвојени од припадника КФОР-а, и то је био случај и овог пута, наводе из Кфора.

Истиче се да ће КФОР наставити да сарађује са свим странама на јачању сарадње, и са косовским безбедносним организацијама и Војском Србије, у складу са својим мандатом, шодно резолуцији 1244 Савета Безбедности Уједињених нација из 1999. и војнотехничком споразуму из исте године.

Подели на: