недеља, 01. августа 2021. | 01:13

КФОР тврди да осиромашени уранијум није штетан по становништво

Пре два месеца упутили смо Пресс служби Кфора, електронским путем, неколико питања. Након дужег чекања, стигли су одговори, а нека питања су због протока времена изгубила на актуелности, али одговор око агресије Нато са осиромашеним уранијумом увек је у жижи интересовања јавности.

 

 

 

  • Колико тренутно Кфор броји војника на Косову ?

– Тренутно је у војној мисији КФОР-а око 3.600 војника из 27 земаља, од којих су 19 земаља чланице НАТО-а, а осам земаља које имају војнике на Косову, су само партнери НATO.

  • Колико ће војника из Хрватске бити на Косову после најаве доласка новог контингента из ове земље?

– Хрватска има доста дугу временску мисију у КФОР-у на Косову. Хрватске снаге су послале свој први контингент војника још 2009. године и од тада су редовно у војној мисији КФОР-а на Косову. Они овде имају неколико хеликоптера и њихове трупе осигуравају КФОР-ове операције на Косову. Хрватске снаге дају вредан допринос војној мисији на Косову. Чак шта више, многи хрватски војници су на располагању главном КФОР-овом штабу. Недавно је Хрватска одлучила да пошаље нови контингент војника у војној мисији на Косову. Они су већ стигли овде и расподељени су у сектору Запад – Пећ. До сада је око 150 хрватских војника било на Косову под командом КФОР-а.

  • На колико година је КФОР закупио земљиште за базе у Новом Селу код Вучитрна, „Бондстил” код Урошевца, земљиште за италијанску базу Кфора крај Пећи „Уједињени за мир”…?

– КФОР је већ годинама у базама Ново Село код Вучитрна, „Бондстилу” код Урошевца, војној бази Италије крај Пећи… Сви КФОР-ови кампови имају исти административни статус на Косову и у принципу ми смо на овим локацијама примили концесију од стране УНМИК администрације. Кфор је надокнадио одштету власницима парцела земљишта које је запосео. Што се тиче рока до када ће Кфор остати у овим базама за сада тог рока нема и незна се до када ће Кфор бити ту. КФОР је овде због мировне мисије коју обавља. За сада не мењамо стање у вези база као ни у вези броја војника на Косову.

  • Да ли је КФОР обављао истраживања, и има ли резултата, у вези уранијумског загађења на Косову, с обзиром да је у италијанском КФОР-у било много узбуне око тога ?

– НАТО је одговоран када су у питању здравље људи и природна околина на Косову. НАТО је још 2001. године основао Комитет у вези осиромашеног уранијума на Косову. Овај Комитет је у блиској сарадњи са Организацијом Уједињених нација обавио истраживања у вези захтева и евентуалних здравствених ризика у вези са осиромашеним уранијумом. Овај Комитет је, на основу независног истраживања, закључио да употреба осиромашеног уранијума у вези косовског конфликта није проузроковао ниједан континуирани здравствени ризик. И неколико извештаја од стране ОУН, укључујући и онај од 2014. године, земљиште са осиромашеним уранијумом на Косову нема здравствени ризик по становништво. Ово је научно доказано и утемељено. КФОР, исто тако, поклања велику пажњу осигурања у раду и здравственим условима рада својих војника што смо доказали и у време пандемије Ковида 19.

  • Колико је војника КФОР-а вакцинисано до сада против Ковида 19 ?

– Можемо да кажемо да је више од половине броја војника КФОР-а вакцинисано а друга половина је примила прву дозу вакцине против Ковида 19. У наредним данима такође ће се обавити већа вакцинација војника. Што се тиче ситуације око ове заразе она је стабилна за сада.

  • Како оцењујете тренуту безбедносну ситуацију на Косову?

– Ситуација је тренутно стабилна и ми смо у сталном посматрању укупне ситуације. Но, КФОР се овде увек брзо адаптира и спреман је на све изазове у циљу испуњења укупне мисије. Стално смо у блиској кординацији са ЕУЛЕХ-ом и косовском полицијом. Кфор остаје и даље на Косову и потпуно је одговоран за безбедност свих као и за осигурање слободе кретања свих а све под мандатом ОУН и Р -1244 из 1999. године. З. Влашковић

 

Подели на: