Најновије вести

Кфор заменио старе препреке новим на прилазу Високим Дечанима

Кфор је пре неколико дана у близини манастира Високи Дечани заменио постојеће бетонске препреке новим, пренели су РТС-у упућени у збивања око манастира и навели да се не ради се ни о каквим новим барикадама.

 

Приштински медији пренели су да су око манастира постављене нове барикаде, што је како наводе, изазвало реакцију грађана који сматрају да барикаде одражавају несигурност, политички притисак и препреку за развој нормалног живота.

Исти медији су цитирали представнике Кфора који су саопштили да су барикаде постављене у сврху заштите манастира Високи Дечани, али нису потврдили да се ради о новим препрекама.

Из Кфора су указали да су радови на изградњи пута Дечани-Плав блокирани, јер нису испоштовани договорени услови, посебно у погледу поштовања Закона о посебним заштићеним подручјима.

“Овај закон има за циљ заштиту од било каквих активности које могу да оштете историјски, културни, архитектонски или археолошки контекст, природно окружење или визуелно естетско окружење”, навели су из Кфора.

Додаје се да ће радови бити настављени након решавања техничких проблема.

“Све локације верског и културног наслеђа вредне су за све људе на Косову и сви би требало да допринесу њиховом очувању”, истичу из Кфор-а.

Председник општине Дечани Башким Рамосај рекао је медијима на албанском да је обавештен о постављању нових барикада у близини манастира, али да он инсистира на томе да барикаде буду потпуно уклоњене.

Организација “Европа Ностра” уврстила је српски средњевековни манастир Високи Дечани на листу најугроженијих споменика културе у Европи.

Локалне власти у Дечанима пет година одбијају да упишу земљиште које припада том манастиру у катастар и поред пресуде косовског уставног суда.

Манастир је угрожен и због изградње пута Дечани-Плав, за који локалне власти инсистирају да прође кроз заштићену зону око манастира.

Подели на: