Најновије вести

Кфор заменио старе препреке новим

Пет пунктова Кфора у окружењу манастира Високи Дечани

 

Око манастира својевремено постојало пет Кфорових пунктова на којима се 24 сата дежурало, сада се безбедност надзире са три пункта

Команда Кфора, сектора Запад, почетком јула у близини манастира Високи Дечани заменила постојеће бетонске препреке новим. Не ради се ни о каквим новим барикадама.

Високи Дечани је једини манастир данас кога обезбеђује Кфор 24 сата. Својевремено је око манастира било пет сталних пунктова Кфора на којима се дежурало и надзирала безбедност светиње Први пунк Кфора је на 600 метара на прилазу манастиру на коме се и данас даноноћно дежура, други пунк Кфора је на самом улазу у манастир док је трећи пункт Кфора са сталним дежурством и данас непосредно на путу изнад манастира уз Дечанску Бистрицу.

Раније је Кфор дежурао и имао стални пунк са џаковима песка на манастирском звонику док је пети пункт био испод звоника и ван ограде манастира на путу за манастирски извор воде преко Дечанске Бистрице. На овом пункту и данас се повремено дежура.

Из Кфора су потврдили за Јединство да су почетком јула нове барикаде постављене у сврху заштите манастира Високи Дечани.

Зоран Влашковић

Подели на: