Најновије вести

КИМ филмски фестивал почиње 19. новембра у Грачаници

Косово и Метохија међународни филмски фестивал почиње у Грачаници 19. новембра под слоганом “Овде” седму годину заредом, најавили су организатори.

 

Ове године фестивал ће трајати до 21. новембра а поред главног програма у Дому културе Грачаница, а део програма Фестивал приказује и у српским енклавама на Косову – у Шилову и Ранилугу.

Након прва два успешна и посећена издања, 2015. у Косовској Митровици и 2016. године у Звечану, КММФФ, чији је главни циљ подизање културне свести и јачање културне понуде у српским срединама на Косову и Метохији, одржава се сваке године у Грачаници, у организацији Европског културног форума и Дома културе Грачаница а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

За три дана фестивала, биће приказано 9 филмова.

Публику очекују српска остварења најновије продукције, страни филмови који су изазвалии велику пажњу и постигли велику гледаност у биоскопима и неизоставни дечији програм посвећен најмлађим љубитељима седме уметности.

Нови филм Срђана Драгојевића, “Небеса” који је светску премијеру имао у главном такмичарском програму Филмског фестивала у Локарну, биће приказан 19. новембра у 21х.

У питању је провокативна комедија о изазовима хришћанства у XXИ веку и о томе како права, аутентична чуда послата људима са небеса данас код њих могу да изазову забуну и често, супротан ефекат. Сценарио за филм “Небеса” је заснован је на прози француског писца Марсела Емеа (1902-1967) и комбинује црну комедију са елементима фантастике. Радња прати испреплетене судбине шест главних ликова у три различита временска периода.

Пред публиком ће се наћи и “Тома” као један од најгледанијих домаћих филмова. Светску премијеру “Тома” је имао на Филмском Фестивалу у Сарајеву и од тада не престаје да пуни биоскопске сале како код нас тако и у свету.

Филм је импресионистички портрет Томе Здравковића, који приказује саме његове почетке, врхунац славе и љубави које су га инспирисале за неке од највећих хитова, као и однос са пријатељима које је имао у ондашњем умјетничком миљеу.

Још један дмаћи филм на програму КММФФ је арт-хорор “Вампир” у редитеља и сценаристе Бранка Томовића.

Филм говори о Арнауту (глуми га Бранко Томовић) који, након што је присуствовао злочину у Лондону, жели да се склони на неко време и долази у мало удаљено село у Србији да се брине о гробљу.

Почиње да има кошмаре на које утиче баба Драга (Ева Рас) и сумња да наизглед пријатељски настројени сељани заправо ?еле да му науде. Поред Томовића и Еве Рас, у филму глуме Горица Регодић и Јоаким Тасић.

Од страних филмова на Фестивалу ће бити приказани филмски хитови: “Маинстреам”, “Вечни” и “Веном 2”.

У дечијем програму Фестивала приказују се три нова анимирана филма синхронизована на српски.

Дизнијева авантура “Непоправљиви Рон”, руска бајковита прича “Моје слатко чудовиште” и премијерно “Чаролија месеца” чија се биоскопска дистрибуција тек очекује.

Фестивал приказује филмове “Моје слатко чудовиште” и “Тома” 20. новембра у Шилову и 21. новембра у Ранилугу.

Улазнице за појединачне пројекције могу се купити на благајни Дома културе Грачаница, односно КПЦ-а Божидар Митровић Шандор у Шилову и Дома културе Радомир Поповић у Ранилугу.

Подели на: