Најновије вести

Кјунгшин кејбл отворио фабрику у Смедеревској Паланци

Корејска компанија “Кјунгшин кејбл” отворила је у Смедеревској Паланци фабрику у којој ће производити делове за батерије електричних возила високе технологије, за европско тржиште.

 

 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на отварању корејске фабрике “Кјунгшин кејбл” да фабрике попут те и нова радна места могу да задрже младе људе у унутрашњости Србије и спрече њихов одлазак у иностранство.

“Одлазак у иностранство младих се смањује, али веома мало деце се рађа и то морамо да променимо”, рекао је Вучић током обиласка нове фабрике.

У фабрици тренутно ради 249 запослених, од чега је нешто мање од 200 жена, додао је Вучић и истакао да њихове плате много значе сваког породици.

“То доноси нешто бољи животни стандард и шансу да ти људи остану овде”, навео је Вучић.

Вучић је нагласио да је први пут дошао неки корејски инвеститор, као и да је њихова економија позната по иновативности.

“Што више корејских компанија овде, биће боље за Србију”, нагласио је Вучић.

Србија добро место за инвестиције, нисте погрешили

Председник је у кругу фабрике, пре званичног пуштања у рад производног погона, одржао састанак са представницима корејске компаније и општине и поручио да је Србија добро место за улагање.

“Србија је добро место за улагање и корејска компанија ‘Кјунгшин кејбл’, која је данас отворила фабрику у Смедеревској Паланци, избором наше земље, у конкуренцији више земаља, није погрешила”, поручио је Вучић.

Он је, на церемонији отварања фабрике, која ће до краја 2022. Запослити 700 радника, истакао да ће та компанија много допринети целој Србији – Подунавском округу, Смедеревској Паланци, Великој Плани.

Напоменуо је да је корејски инвеститор тражио место за нову фабрику у Албанији, Бугарској, Турској и Србији и да се одлучио за нашу земљу.

“Поред Албаније, Бугарске и Турске, изабрали сте Србију и нисте погрешили. Ми ћемо се борити за ваш дугорочни останак у нашој земљи И желимо вам велики профит. Верујем да, када будете ширили производњу, нећете ни размишљатои о другим земљама, јер ми желимо да будемо партнери и у наредном период”, истакао је председник Србије.

Захвалио је корејском амбасадору на помоћи и подршци, и изразио уверење да ће у наредном периоду бити још корејских инвестиција.

Истакао је да је циљ државе, не само да та компаније остане код нас, него и да прошири своје капацитете.

Инвестиција вредна 20 милиона евра

“Кјунгшин кејбл” ће у фабрици запослити 700 радника до краја 2022. године, а инвестиција је вредна 20 милиона евра.

Фабрика је изграђена за нешто мање од шест месеци, у индустријској зони Губераш.

Свечаности поводом пуштања у рад производног погона присуствују и генерални директор “Кјунгшин кејбла” Јае Кеун Сео, министарка привреде Анђелка Атанасковић, амбасадор Републике Кореје у Србији Хјонг ћан Че и председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен.

“Кјунгшин кејбл” у Смедеревској Паланци производиће компоненте за електричне батерије аутомобила високе технологије.

Након фабрике у Пољској, ово је једина фабрика у Европи ове компаније која има за циљ да европским произвођачима и добављачима батерија за електрична возила испоручи еколошке аутомобилске компоненте.

Отварањем фабрике у Србији, компанија “Кјунгшин кејбл” успоставља систем којим ће ефикасно одговорити на захтеве потрошача и тржишта локализујући секторе као што су истраживање и развој, производња, продаја и сервис у Европи, која је једно од три водића тржишта у свету, поред САД и Кине.

У питању је инвестиција од 20 милиона евра, прва у овом региону, након више од 60 година, која је обухватила изградњу фабрике, пратеће инфраструктуре и поступно запослење 700 радника до краја 2022. године, саопштила је компанија.

Компанија “Кјунгшин кејбл Европа” је део Кјунгшин кејбл групе, чија се постројења налазе у бројним државама широм света, укључујући САД, Мексико, Кину, Пољску, Јужну Кореју и друге државе.

Корејска фабрка је основана 1974. године и лидер је на корејском тржишту електронских делова за аутомобилску индустрију.

Има годишњи промет од 611 милиона долара. Ради у осам пословних објеката на три континента широм света.

Вучен: Почела нова ера у развоју Смедеревске Паланке

Отварање фабрике компаније “Кјунгшин Кејбл” у Смедеревској Паланци је велики дан за нашу општину и захваљујући председнику Вучићу, Влади Србије и корејској браћи ми од данас гледамо у будућност, изјавио је председник општине Никола Вучен.

“Данас почиње нова ера у развоју наше опстине. После скоро једног века, од Јесеница, преко Гоше, дочекали смо тренутак да нас град поново буде уписан на индустријској мапи Србије, регион и Европе”, рекао је Вучен на свечаној церемонији отварања фабрике.

Он је подсетио да је Смедеревска Паланка имала бројне проблеме 2016. године, да није било ни уличне расвете, а сада имам част да кажем да смо постали једна од водећих општина региона.

“И то баш на данашњи дан када се поклапа са јубулејом 10 векова од првог спомињања града”.

Проћи ће ковид, радоваћемо се новим инвестицијама, путевима, школама, свему што је урађено, а чега због пандемије сада нисмо ни свесни, додао је он.

“Посебно хвала председнику Вучићу, што је показао да Паланка није заборављена, као што је била некад. Вратили сте нам наду да вреди живети у провинцији и да ће се школовани људи вратити у свој завичај. Председниче, остаћете у историји записани као цовек који је изградио Србију”, закључио је Вучен.

Директор Кјингшина: Наруџбе већ вредне стотине милиона евра

Поносан сам што смо данас отворили фабрику по плану, упркос пандемији и неочекиваним изазовима, изјавио је директор компаније Кјингшин Кејбл Европе Кун Ђе Со на отварању фабрике у Смедеревској Паланци.

“Сигуран сам да то не бисмо успели без помоћи Владе Србије и општине и уз изузетан напор људи у Србији који сада раде у нашој фирми. Од данас почињемо масовну производњу електричних делова за акумулаторе аутомобила, за највеће произвођаче. На годишњем нивоу већ имамо стотине милиона евра наруџбина”, изјавио је Ђе Со.

Он је подсетио да је инвестиција вредна 20 милиона и да све иде по плану и укупно 700 запослених.

Амбасадор Кореје Хјон Ће честитао је компанијии и општини Смедервска Паланка на изградњи нове фабрике.

“Хвала свима на посвећености да се овај посао заврши на изузетан начин, а посебно хвала на подршци председнику Вучићу. Кореја и Србија јесу географски удаљени, али сарадња је продубљена у многим областима, посебно у економији и верујем да ће ова фабрика подстаћи и друге инвестиције”, истакао је амбасадор Кореје.

Подели на: