Најновије вести

Клиничке слике све теже, струка упозорава – вакцинација је једини излаз

У Србији је од почетка епидемије коронавирус потврђен код 577.120 људи, а од последица заразе преминуло је 5.114 особа. Хоспитализовано је 6.713 људи, а на респираторима је 241 пацијент.

 

 

У Србији је према последњем пресеку регистровано 5.225 случајева коронавируса, од којих је највећи број у Београду – 1.451, а следе Ниш са 342 и Нови Сад са 269 новооболелих. Од последица ковида 19 преминуло је 39 особа.

Расте и број хоспитализованих – тренутно се на болничком лечењу налази 6.713 пацијената, од којих је 241 на респираторима. Лекари упозоравају да су клиничке слике све теже, да расте број прикључених на респиратор.

“Епидемијска ситуација у Србији је озбиљна, али може да се види да је дошло до успоравања броја нових случаја који се сада одржава на високом нивоу”, рекао је за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Говорећи о процесу вакцинације, Предраг Кон је рекао да паралелно са мерама спречавања контаката мора да се убрза имунизација.

Нагласио је да је број имуних људи у Србији, којима је прошло две недеље од друге дозе, више од 600.000.

Председник Србије Александар Вучић каже да је ситуација са епидемијом коронавируса тешка и зато је нагласио значај вакцинације што већег броја људи, а очекује велике испоруке вакцина у наредним данима и недељама, и “Фазјерове” и кинеске “Синофарм вакцине”.

“Шта год радили, ситуација нам је тешка, али морате да разумете људе, годину дана живота им је узела корона, посебно младима”, рекао је Вучић и навео да млади чекају да наставе нормално да живе.

Навео је да људи заражени коронавирусом имају тешке слике и да умиру, и да је зато важно да се вакцинишу.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек позвао је све студенте да се вакцинишу и нагласио да треба да знају да до стерилитета не доводи вакцина већ последице које изазива коронавирус.

“Требају нам здраве породице, репродукција и повећање наталитета, а свеукупно здравље очуваћемо само уз помоћ вакцине”, рекао је Ђерлек.

Сви заинтересовани грађани могу да искажу интересовање за вакцинисање против ковида 19 позивањем броја 0800 222 334 и преко преко портала е-Управе на коме су доступне и нове услуге везане за вакцинисање – “пропуштен термин за вакцинацију” и “потврда о вакцинацији”.

Уколико је неко био спречен да дође на вакцинацију и пропустио је свој термин, једноставним попуњавањем упитника може поднети захтев за добијање новог термина.

Подели на: