Најновије вести

Клинтон и Олбрајтова у Приштини

Бивши амерички председник Бил Клинтон и државна секретарка из његове администрације Мадлен Олбрајт стигли су у Приштину, где ће сутра присуствовати обележавању 20. годишњице уласка трупа НАТО-а на Косово.

 

Била Клинтона су на аеродрому у Приштини дочекали потпредседник косовске владе Беџет Пацоли и бивша косовска председница Атифете Јахјага.

Непосредно по доласку Клинтон се састао са председником привремених приштинских институција Хашимом Тачијем, који му је уручио орден “Слобода”, пренео је приштински Зери.

“Данас нако 20 година Косово је независно. Ми смо били заједно, а подршка САД је била кључна. Ви сте наш херој и захваљујем вам се у име свих грађана Косова. Додељујем вам одликовање Орден слободе. То је највеће признање које се одразило на мир у читавом региону”, истакао је Тачи.

Биви амерички председник је поручио да ће САД наставити да подржавају Косово, додајући да је био срећан када је после њега, председник Џорџ Буш млађи “обавио бриљантан посао, признајући Косово само дан након проглашења независности”.

“У веома компликованој политичкој ситуацији у САД, ви сте једна од ствари око које се слажу сви Американци и желим да опстанете. Мислим да ће наша земља наставити да се залаже око Косова”, рекао је Клинтон.

Његова препорука је да “без обзира колико земља била велика, потребно је радити за мир са својим суседима, унутар и изван граница”.

На питање која му је порука за народ на Косову и дијалог са Београдом, Клинтон је одговорио да жели све што је могуће.

“Мислим да Косово заслужује да буде део ЕУ, НАТО и било које организације, као независна држава”, навео је Клинтон.

Тачи је са своје стране захвалио Клинтону због, како је рекао, “хуманитарне одлуке да бомбардује Србију и стварања могућности Албанцима да се врате”.

Клинтон је испред зграде скупштине Косова дочекан уз највеће почасти, црвени тепих и гарду Безбедносних снага Косова.

Клинтон се поподне састао и са Рамушом Харадинајем, а сутра ће у Приштини, са бившом америчком државном секретарком Медлин Олбрајт присуствовати 20-годишњици уласка НАТО трупа на Косово.

Олбрајтова је у Приштину допутовала поподне, а на аеродрому ју је дочекала бивша косовска председница Атифете Јахјага.

Клинтон је 1999. године био амерички председник и био је један од одлучујућих актера за НАТО бомбардовање тадашње СР Југославије, поводом кризе на Косову и Метохији, док је Мадлен Олбрајт била државна секретарка из његове администрације.

Подели на: