Најновије вести

Новинари “Јединства” одржали колегијум под ведрим небом

Настављамо да радимо, и у изузетно тешким околностима и часопис ће наставити да излази као и до сада.Поред осталог, ми имамо и обевезу према генерацијама и генерацијама новинара који су стварали овај лист 80 година и наравно према нашим читаоцима, стамнеим и оданим, и морамо да издржаимо- казала је уредница и директорка “Панораме- Јединства” Рада Комазец

 

 

Новинари “Јединства”, јединог штампаног медија на српском језику, одржали су данас колегијум испред своје редакције, надомак моста на Ибру, након што им је наводни нови власник запретио избацивањем, уз асистенцију полиције, уколико не напусте просторије до сутра у 10.00.
Запослени у “Јединству” су се на колегијуму договорили да ће свакако наставити да раде и после напушања просторија и да ће новине свакако излазити као и до сада.
– Одржали смо колегијум и наши новинари су сагласни, да издржимо, да опстанемо, да раде у кућној атмосфери. Наравно да ће то ометати њихове породице, али ми алтернативу немамо. Заказали смо нови колегијум сутра исто у 11 сати на истом месту, на отвореном, јер не преостакје нам ништа друго него колегијум на клупи, у парку под ведрим небом- рекла је уредница и директорка “Панораме- Јединства” Рада Комазец.
Она је нагласила да ће лист “Јединство” наставити да излази сваког понедељка.
– Настављамо да радимо и у изузетно тешким околностима, и лист ће наставити да излази као и до сада. Поред осталог, ми имамо и обавезу према генерацијама и генерацијама новинара који су стварали овај лист 80 година и наравно према нашим читаоцима, стамнеим и оданим, и морамо да издржимо- казала је Комазец.
Подсетила је да је ово друго протеривање “Јединства”.
– Први пут је то био јун, односно новембар 1999., јер смо ми остали и одупирали се мало дуже, до новембра 1999. Онда су угашени ротациони стројеви за српску штампу на Косову и Метохији. Ево, исти прогнаник, исти прогонитељи- рекла је Комазец и додала:
– Редакцију више немамо. У наш дом у Приштини усељена је косовска влада, наше књижаре, бензинска пумпа, две штампарије, све је узурпирано. Све је отето. Дакле, ми смо опљачкани, протерани и по други пут.
Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић, такође је изразио забринутост због ситуације, истичући да је нестварно да се лист “Јединство” исељава усменим налогом.
– Оно што је и за косовске прилике нестварно то је да се “Јединство” исељава усменим налогом, претњом, катанцем на браву, претњом људима који би се евентуално ту нашли, да при том не постоји ни један писани траг, документ, решење које се односи на лист “Јединство”, односно издавача листа “Јединство” да треба да се исели. Дакле, то је нестварно, нешто што ми не прихватамо и с чиме се не миримо.
Наравно, потенцијална претња силом је нешто што је неприхватљиво и што се једноставно може звати само насиљем. Ми ћемо се против тог насиља борити, наравно темељно и на дугу стазу, како што се то и увек ради у оваквим приликама – казао је Брајовић
Он је истако да се морају бранити принципи.
– Редакција мора да има свој простор и може бити исељена само неким механизмом правног система,чији год он био и каква год био, али је немогуће да се телефонским налозима неком прети исељењем- рекао је Брајовић.
Подршку новинарима “Јединства” пружиле су колеге из редакција које извештавају на српском језику, као и представници УНС-а.
С.К.

Подели на: