Најновије вести

Књиге које грле као мајчинска љубав

Маја Цветковић Сотиров, писац за децу

 

Приче и бајке Маје Цветковић Сотиров баве се савременим темама и односом савременог детета према околини, видео-игрицама, породици, љубави
Маја Цветковић Сотиров је рођена 1980. у Пироту. Матурирала је на природно-математичком смеру Гимназије у родном граду, а основне дипломске и мастер студије је завршила на Филозофском факултету у Нишу. Као лиценцирани професор српског језика и књижевности радила је неколико година са средњошколцима, залажући се за савремени приступ у настави. Пише за децу, а њена прва књига је настала у Француској, док је живела са породицом у градовима Троа и Клермон-Ферану. Аутор је неколико штампаних и електронских издања.
Маја Цветковић Сотиров кроз своју несвакидашњу бајковиту прозу уплиће различите жанрове (роман, драма, путопис) и води читаоце на пут истраживања науке, историје, уметности… Јунаци њених књига („Дечак и вила“) охрабрују све усамљене и одбачене, враћају веру у истрајност, учење и знање. Радознали дечак Лука и смотана чувар-вила Анђелина („Француска авантура“) нас упознају са првом машином за рачунање у историји, научником Паскалом, али и са светом зла који мора бити побеђен (зла вила и зли научник). Књига „Дечак који није желео да посади дрво“ је велика лекција о чувању природе за све узрасте. Књиге „Снегурочка и срце од пахуље“ и „Девојчица која је упознала Пинокија“ Маје Цветковић Сотиров се налазе на сајту сајту www.лукабоокс.цом као бесплатна електронска издања. Своје књиге објављује у издању „Лука боокс“ Пирот.
Књиге Маје Цветковић Сотиров су приче са фантастичним елементима и баве се савременим темама и односом савременог детета према околини, видео-игрицама, породици, љубави.
Маја Цветковић Сотиров је недавно примила две књижевне награде, за књигу „Дечак и вила“ Књижевног друштва „Сунчани брег“ из Београда и књигу „Француска авантура“ Удружења црногорских писаца за дјецу и младе. Маја је члан је Удружења књижевника Србије. Аутрока се бави и хуманитарним радом и радо дарује књиге ђацима на Косову и Метохији који могу да очекују и њена нова издања као поклон и у продаји.
Чаробну књигу „Дечак и вила“ ауторка посвећује и свом сину Луки и свој деци света да у њој пронађу одговоре када им затреба савет или утеха. Ова књига грли као мајчинска љубав.
С.Ђ.

 

Подели на: