понедељак, 29. маја 2023. | 08:15
Најновије вести

Коцијанчич: Београд и Приштина хитно да наставе дијалог

Портпаролка шефице европске дипломатије Маја Коцијанчич рекла је да Београд и Приштина морају хитно да се врате за преговарачки сто, а да земље чланице ЕУ, као и САД, још једном позивају привремене институције у Приштини да укину тарифе на робу из централне Србије.

 

Завршетак процеса нормализације односа Београда и Приштине је хитан зато што “актуелна ситуација не само што изазива несигурност, већ значи и пропуштање прилике”, навела је Коцијанчич.

Она је подсетила да су таксе разлог блокаде дијалога и истакла да “не постоји алтернатива брзом наставку дијалога између страна”.

Упитана о ставу Федерике Могерини за самит у Паризу, Коцијанчич је рекла да недавни састанак у Берлину, као и најављени у Паризу могу да представљају добру прилику за регион.

Она је додала да Федерика Могерини поздравља сваки напор да се помогне дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ.

Коцијанчич каже да Србија такође треба да, како наводи ”уради свој део”, да би био отворен пут за дијалог.

Она је навела и да би постизање свеобухватног и правно обавезујућег споразума о потпуној нормализацији односа био најбољи начин да корист од овог помирења има цео регион.

Подели на: