субота, 18. септембра 2021. | 20:57

Коцијанчич: Дијалог Београда и Приштине остаје у рукама ЕУ

Састанак у Берлину је добродошао као допринос и помоћ, али ЕУ је та која ће наставити да посредује у дијалогу Београда и Приштине, изјавила је за РТС Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице Федерике Могерини.

 

Поздрављамо сваки ангажман на подршци дијалогу уз посредство ЕУ, укључујући и могуће будуће састанке. Сваки овакав састанак је од помоћи и може бити допринос, али дијалог је процес у којем посредује ЕУ”, изјавила је Маја Коцијанчич, одговарајући на питање да ли је у дијалогу дошло до промене формата.

Најавила је да ће висока представница наставити контакте са странама и учествовати на састанку процеса Брдо-Бриони у Тирани осмог и деветог маја.

“Федерика Могерини је спремна да организује нови састанак у оквиру дијалога, али јасно је да Косово мора да суспендује тарифе да би брз наставак дијалога био могућ”, изјавила је Коцијанчичева.

Портпаролка високе представнице ЕУ оценила је да је састанак у Берлину био важан сигнал спремности две земље чланице, Француске и Немачке, да, заједно са осталима, са више посвећености подрже дијалог Београда и Приштине, уз посредство ЕУ.

Федерика Могерини је у Берлину имала серију билатералних састанака са лидерима региона у којима се отворено и искрено разговарало о ситуацији у региону, уз потврду важности регионалне сарадње, добросуседских односа и помирења, у чему је договор из Преспе између Грчке и Северне Македоније поставио историјски пример, закључила је Маја Коцијанчич.

Подели на: