Коцијанчич: Таксе коче дијалог, али и европски пут Приштине

Таксе које је Приштина увела на робу из Србије и Босне и Херцеговине не само да стоје на путу дијалога већ и на путу европских интеграција Косова, истакла је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич.

 

Маја Коцијанчич је у интервјуу приштинском Косова прес, који ју је уједно критиковао да није говорила о пристрасности ЕУ, поновила захтев Приштини да одмах повуче таксе.

Док не говори о пристрасности ЕУ, Коцијанчичева, како наводи тај медиј, говори о улози преговарачког тима за дијалог и либерализацији визног режима, а затражила је од Приштине и Београда да обезбеде повољно окружење за дијалог.

“Београд и Приштина треба да се одмах укључе у дијалог, имајући у виду директну везу између пуне нормализације односа и конкретних перспектива за њихове европске аспирације. Дијалог посредством ЕУ о нормализацији односа између Београда и Приштине, има за циљ да промовише сарадњу и помирење између две стране, помогне им да остваре напредак на европском путу и побољшају животе народа”, поручила је портпаролка ЕУ.

У међувремену, каже да одлука косовских власти у новембру прошле године о одређивању тарифа за увезене производе из БиХ и Србије није помогла да се створи окружење које је потребно за наставак дијалога.

“Европљани и САД позивају косовску владу да одмах обустави царине како би омогућила брзо поновно успостављање дијалога. Статус кво није опција и не постоји опција за тренутни наставак дијалога између страна. Тарифе не само да стоје на путу дијалога већ и на путу европских интеграција Косова”, нагласила је Коцијанчичева.

Каже да ЕУ поздравља укључивање преговарачког тима, као обавезу косовске стране да нормализује процес дијалога.

Није желела, како наводи Косова прес, да коментарише ставове страна у дијалогу.

“ЕУ поздравља улогу и укљученост преговарачког тима као демонстрацију приоритета на који косовске власти указују у нормализацији процеса. ЕУ је видела да је косовска скупштина усвојила закон о дијалогу и платформи за дијалог. Као посредник, ЕУ не коментарише појединачне ставове страна у дијалогу. Коначни споразум се може постићи само кроз преговоре”, указала је Коцијанчичева.

Подели на: