Најновије вести

“Код повређених Срба контузије главе, хематоми и отисци дугих цеви”

По задобијеним повредама и начину на које су оне нанете повређеним у јучерашњој бруталној акцији косовске полиције на северу Косова, може се рећи да је реч о убиству у покушају, изјавио је Милан Ивановић, директор Клиничко-болничког центра (КБЦ) у северној Косовској Митровици, где је смештено 11 повређених.

 

Милан Ивановић је на конференцији за новинаре Колегијума КБЦ-а прецизирао да су четири пацијента на интензивној нези, три на хирургији, такође три на ортопедији и један на интерном одељење, те да се ради о тешким телесним повредама, као и да су пацијенти у јако лошем психофизичком стању због траума које су претрпели.

Ивановић наводи да су сви претрпели контузије главе, грудног коша и стомака, и да имају подливе, хематоме, огреботине са отисцима дугих цеви којима су ударани по целом телу.

“Од 11 хопспитализованих, четворица имају фрактуре лица јабучне кости, максиле и потиљичне кости, међу којима је и руски дипломата, затим су задобили и фрактуре ребара, два пацијента имају фратктуре носних костију”, рекао је Ивановић и подвукао да су повреде сличне и нанете на исти начин.

То говори о томе, наставио је Ивановић, да се ради о систематском и планираном насиљу са јасним циљем да се људи онеспособе у психичком и фижицком погледу, да се застраше и уплаше и изврши и на њих и на друге насиље и терор како би се српска заједница дестабилиовала и напустила то подручје како би се на северу КиМ завршило етничко чишћење.

Упозорава да не треба ни говорити о томе како се осећају чланови породица претучених, наводећи и да има на десетине других повређених и премлаћених који су збринути у здравственом центру у Зубином Потоку.

Указао је да ниједан од повређених није полицајац, те да су тако јасне лажи Приштине да се радило о хапшењу полицајаца и сузбијању криминала или нечем томе сличном, и додао да су људи пребијани у својим двориштима, кућама, улици без икаквог видљивог разлога већ само зато што су Срби.

“Пребијане су и особе с посебним потребама”, навео је Ивановић.

“То су све практично убиства у покушају јер последице могу бити трагичне ако вас неко удара кундаком у главу, а не можемо још искључити ни погоршање здравственог стања јер су у питању хематоми. За једног пацијента, руског дипломату, предложили смо да оде у другу здравствену установу”, рекао је директор КБЦ-а.

Оцењује да је очито на сцени антисрпско расположење и мржња према људима који живе на северу КиМ, да је реч о етнички мотивисаном насиљу које показује каква је судбина Срба са антисрпским и криминалним институцијама какве су оне у Приштини.

Додаје и да је очито да “евроатлантски део” међународне заједнице одобрава то насиље и подсећа на речи косовског премијера Рамуша Харадинаја да Приштина ништа не ради без дозволе Америке.

“Хоће да нас етнички очисте путем бескурпулозног насиља и иживљавања над цивилима”, подвукао је Ивановић, који је изнео податак да су претучене особе старости од 19 до 67 година, а да је међу њима било и жена.

Апелује на јавност у Србији и све политичаре да буду јединствени као Срби на КиМ, да буду сложни и решавају проблеме, а не да беже од њих, и поручио да није реч ни о каквом замрзнутом конфликту нити статусу кво, већ насиљу које се дешава у континуитету.

Начелница одељења анастезије и интензивне неге Милена Цветковић наводи да су пацијенти за сада стабилни а да један од њих, руски дипломата, још није ван животне опасности, и навела да је крвнички претучено једно глувонемо лице које није ни могло да чује сирене.

Доктор Драгиша Миловић, нацелник Ортопедије, рекао је да су на том одељењу сви повређени из места Вараге код Зубиног Потока, и навео да је карактеристичан случај Невене Миловановић која је претучена у свом дворишту, с повредама у пределу кичме нанетим шутирањем чизмама.

Навео је да су два лица задобила повреде доњих екстремитета тако што је на њих пуцано, па су спас тражили бежећи и скачући са висине од три метра, и упозорио на то да су поред фижичких повреда ту и психичке последице узроковане траумом, тако да је пацијенте обишао и психијатар.

На хирургији је три пацијента у овом моменту, рекао је доктор Златан Елек, заменик директора за медицинске послове, и оценио да је ситуација забрињавајућа јер нису нанете повреде само једног органа већ сви имају повреде и главе и врата, негде и прелома костију, а најдрастичнији је прелом горње виллице, јагодичне кости и напрснуће лобање уз хематоме и контузије главе.

Објаснио је да су једног повређеног прво ударали главом о полицијски ауто, а онда наставили да га ударају у главу.

Оцењује да је то јасан покушај убиства и изразио бојазан да је то намерно урађено јер је особа имала јасне ознаке да ради у администрацији Унмика.

Додаје одао да ће сви остати на лечењу док је потребно и стање им не буде поптуно стабилно, уз поруку да имају адекватну здравствену услугу, али да ће морати по изласку из болнице да иду на третман код психијатра и психолога због претрпљених траума.

Једна од повређених, рођена 1989. године, каже да се осећа лоше, да је добила ињекције, али да има болове кичме и главе: “Нисмо давали никакав отпор, ни ја ни браћа”, наводи она и каже да су на њих стално викали, да су им пришли и почели да их ударају пушкама, ногама, како год су стигли.

Видно узнемирена каже и да је чучнула а да је један од тих специјалаца пришао и ударао је чизмом у леђа, док је слушала јауке поред себе других које су тукли.

Наводи да су другима ставили лисице и одвели их, да су све ломили у близини, повели и њу, али када јој је мајка пала и она покушала да дође до ње, одустали су да и њу одведу.

Подели на: