петак, 16. априла 2021. | 22:24

Кофи: Не верујем да ће Гренел решити Косово до пролећа 2020.

Стручњак конзервативне фондације “Херитиџ”, блиске администрацији САД, Лук Кофи не верује да ће изасланик за дијалог Београда и Пристине Ричард Гренел успети да брзо реши косовско питање.

 

Кофи, који је заједно са другим стручњацима фондације “Херитиџ” саветовао Гренела, сматра да није реално да договор између Београда и Приштине буде постигнут на пролеће 2020, како се спекулише.

“Мислим да је врло амбициозно када се узму у обзир садашње околности, није баш реално… И ако сагледате политичку ситуацију на Косову и да предстоје избори у Србији, ја стварно не видим како до пролећа следеће године или до краја пролећа може да се дође до неког великог споразума између Србије и Косова”, рекао је Кофи.

Он се противи размени територија или “територијалним корекцијама”, наводећи да би етничко цртање граница у Европи отворило Пандорину кутију не само на Балкану, већ и шире.

“Многи се питају зашто би се Америка уопште мешала у договор две земље? Зато што смо уложили много новца наших пореских обвезника, војска је много уложила и делом смо одговорни за настанак Косова као независне државе. Размена неколико хиљада хектара земље, како би се задовољили политички захтеви, може врло негативно да утиче на регион, Европу, а коначно и на америчку националну безбедност”, каже Кофи.

План Б, према његовим речима, јесте да се обе стране охрабре да на својој територији поштују права верских и националних мањина и указује на то да у Европи има много земаља које имају националне мањине и желе да их заштите, па не прекрајају границе.

Кофи наводи да је Гренела упозорио да треба да буде “опрезан” са Београдом јер “из Србије стижу збуњујући сигнали”.

“Као да имате доброг и лошег полицајца. Председник каже једно, премијерка друго, премијерка обично говори, да се тако изразим, за европску публику. И то не сме да нас превари, морамо држати очи широм отворене”, рекао је Кофи.

Он каже да Србији треба оставити отворена врата да се придружи евроатлантској заједници, али да се морају имати у виду историјске, културолошке, религијске везе са Русијом.

Подсећа на то што се Србија се прикључила Евроазијској економској унији и одржала војну вежбу са Русијом, током које се систем С-400 први видео на некој војној вежби ван граница Русије и истиче да САД морају бити свесне те везе.

Кофи предлаже да “САД заузму реалистичан и прагматичан став према Србији” и објашњава да то значи дугорочан приступ.

“Народ у Србији има тенденцију да гледа према Европи, НАТО и мислим да ће, временом, све више људи шватати да је будућност боља у европској заједници него у Евроазијској економској унији. Али, биће потребно време и смена генерација да би се то десило. Сада, у ери Твитера, Фејсбука, вести које иду 24 сата – желимо све брзо. За ово ће ипак бити потребно време”, оцењује Кофи.

Он је говорио и о одлуци ЕУ да не отвори преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, наводећи да би, да је на Балкану, био веома опрезан у вези са обећањима ЕУ.

Подели на: