недеља, 13. јуна 2021. | 20:44

Коха: Хотијева влада нема платформу за дијалог са Србијом

Премијер Косова Авдулах Хоти више пута се осврнуо на постојање платформе за дијалог са Србијом, али она не постоји, преноси Коха.

 

Како тај лист наводи, Влада Косова није припремила посебан писани документ.

Коха је 27. јула, упутила захтев за приступ јавним документима, тражећи увид у Платформу за дијалог са Србијом и било који документ везано за дијалог, који је од 3. јуна 2020. године, када је изабран нови састав извршне власти, донела Влада или сам премијер.

На листи понуђених докумената не постоји наслов – платформа. Постоје укупно четири документа, од којих су два говори, наводи Коха.

Први документ је Управљачки програм 2020 – 2023, који у 7. Поглављу “Спољна политика, интеграција у ЕУ и дијалог са Србијом”, у тачки 7.3 предвиђа дијалог са Србијом.

Други документ је говор премијера Хотија, одржан на онлајн конференцији самита у Паризу, 10. јула 2020. године.

Трец́и документ је одлука о именовању Скендера Хисениа за координатора за дијалог.

Четврти документ је говор премијера Хотија на седници Скупштине Косова о процесу дијалога, одржаном 24. јула 2020. године.

Вец́ у другом ставу поглавља Владиног програма, који је кабинет премијера проследио Кохи, наглашава се да почетку преговарачког процеса треба да претходи издавање Платформе.

“Пре него што започнемо дијалог за коначни споразум са Србијом о међусобном признавању постојец́их граница, биц́е припремљена платформа за дијалог у којој ц́е се прецизирати циљеви који ц́е се постиц́и коначним споразумом, питања која треба укључити и извештавање и транспарентност током процеса постизања овог споразума”, наводи се у другом ставу, владиног програма.

Прва рунда обновљеног дијалога одржана је крајем јуна, док је друга заказана за септембар.

У међувремену су се одржали састанци на техничком нивоу, али Хотијева влада није испунила програмски услов за платформу, наводи Коха.

Подели на: