Најновије вести

Командант Кфора: Безбедносна ситуација се стабилизовала после 2004.

Командант Кфора генерал-мајор Франко Федеричи на годишњицу погрома Срба из 2004. наводи да се укупна безбедносна ситуација на Косову од тада “доста развила и стабилна је”.

 

 

Мисија Кфора коју води НАТО наставља да свакодневно извршава свој мандат да обезбеди сигурно и безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на Косову, у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 усвојеном 1999. године”, рекао је Федеричи за Косово онлајн на питање како гледа на тренутну безбедносну ситуацију и може ли Кфор да гарантује да до нереда попут оних од 17. марта 2004. неће више доћи.

Командант Кфора је истакао да Кфор надгледа ситуацију, повезује се са свим институцијама и заједницама на Косову, има редовне контакте са Србијом, као и са другим међународним организацијама на Косову, посебно са Европском унијом”.

“Кфор одржава агилни став да се носи са свим могућим изазовима, у оквиру параметара свог мандата УН. У својим редовним ангажманима са свим колегама увек истичем да Кфор остаје усредсређен на спровођење свог мандата УН”, рекао је Федеричи.

Такође указује на важност спречавања предузимања радњи или употребе речи које могу изазвати неспоразуме и ескалацију насиља.

“НАТО наставља да подржава дијалог између Београда и Приштине, укључујући и кроз дијалог који подржава ЕУ, као једино трајно политичко решење за Косово и регион”, рекао је генерал-мајор Федеричи.

Подели на: