Најновије вести

Комплетан поступак једноставан а таксе минималне

Срђан Поповић потписао меморандум са УСАИЂом о почетку програма легализације

 

Председник општине Грачаница Срђан Поповић потписао је са директором службе за економски развој УСАИЂа Џошуом Микеом и заступником„Чемоницс интернационал инц.“ Торенцом Слувком меморандум о сарадњи на почетку реализације „Програма за поступање према грађевинама без дозволе“.
Помоћ УСАИЂа општини Грачаница долази у тренутку ступања на снагу новог Закона о третирању грађевина без дозволе и ступања на снагу административних упутстава према којима су све општине у обавези да почну са применом закона и крену са легализацијом. Општина Грачаница једна од две општине које су изабране за подршку од стране УСАИДа приликом процеса легализације.
Потписани меморандум заснива се на пружању техничке подршке у реализацији поменутог програма пре свега у смислу обучавања особља, учешћа грађана, сарадњи са централним нивоима власти, оцени поступка за издавање грађевинских дозвола и међусобној размени података и јачању партнерства локалне самоуправе и УСАИДа.
Према новом закону право на легализацију имају све грађевине које су изграђене без грађевинске дозволе до ступања на снагу Закона – 5. септембра 2018. године.
Из Одељења урбанизма наводе да је поступак за легализацију једноставан а таксе минималне. Тако је такса за легализацију кућа 1€/м2, такса за објекте остале категорије је 2 €/м2 и такса за легализацију објекта за надоградњу и доградњу без дозволе 2€/м2
Објекти саграђени до 2004. године и социјалне категорије су ослобођени таксе, али, у обавези су да уз захтев доставе неопходну документацију као доказ.
Надлежни у локалној самоуправи у Грачаници напомињу да се легализацијом објеката уједно врши и његова регистрација у катастар непокретности и позивају мештане да поднесу захтев за легализацију објеката саграђених без грађевинске дозволе.
Апликације се могу подићи на шалтеру у општинској згради или преузети са општинског сајта.   М.Ч.

Подели на: