Најновије вести

Комплетно очишћене фреске манастира Грачаница

Први пут у историји манастира Грачаница комплетно очишћене фреске. Седмогодишњи радови обухватили чишћење 1.500 квадратних метара.

 

После седмогодишњих радова које су изводили стручњаци Републичког завода за заштиту културе у сарањи са Епархијом рашко-призренском, унутрашњост манастира Грачаница добила је ново рухо. Овај велики подухват чишћења свих фресака на површини од око 1.500 квадратних метара, према речима Бобана Тодоровића, кустоса манастира, изведен је први пут у историји ове светиње, док је делимично чишћење обављено пре четрдесет и пет година.

“Професор Мија Станојловић окупио је групу стручњака који су наше фреске очистили од патине која је настала од паљења свећа и прашине”, каже за Новости кустос Тодоровић.

Додаје да је намера радова била да се посетиоцима који долазе светиња представи у пуном сјају, тако да манастир сада делује и као музејски, а не само простор православне светиње.

“У оквиру поменутог пројекта очишћено је комплетно фрескосликарство у манастиру, почевши од спољне припрате, крећући се према истоку и завршивши са олтаром. Али оно што је најбитније рећи јесте да се први пут у историји манастира радило чишћење фресака. Јер, иако је нешто од поменутих радова започето 1974. године, врло брзо се са тим престало”, појашњава кустос овог манастира, у истоименом месту на централном Космету.

Пројекат је финансирао Републички завод за заштиту културе, а радове су изводили еминентни стручњаци.

На питање да ли, иако се манастир налази у чисто српској средини, има бојазни да ће можда Албанци покушати да присвоје овај драгуљ, односно да се ситуација у Црној Гори не преточи на КиМ, Тодоровић нам каже да страх постоји само од Господа.

“Ако се ми њему молимо и поштујемо сами себе, нико нам ништа не може. Ако ми, верни народ, будемо јаки, неће се ништа десити ни овде ни у Црној Гори”, закључује саговорник Новости, који свакодневно посетиоцима представља значајну и импозантну историју манастира.

Подели на: