Најновије вести

Кондратјев: Треба разумети менталитет Албанаца на КиМ

Кандидат за специјалног изасланика Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) за Косово Алексеј Кондратјев изјавио је да противљење Приштине његовом избору није нека новост и да пре свега треба разумети менталитет косовских Албанаца.

 

Алексеј Кондратјев у изјави за Спутњик каже да су се, од момента уласка руске јединице у састав КФОР-а на територији Косова, Албанци јако негативно понашали према Русима и на сваки начин су показивали да нису спремни за дијалог и сарадњу.

Албанци су, додао је, преферирали, уместо Руса, амерички контингент и зато за њега ово није нека новост.

Одбор Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) за политичка питања и демократију у четвртак треба да одлучи о избору новог изасланика за Косово, а један од тројице кандидата је Кондратјев, што је изазвало многа негативна реаговања у Приштини.

Одлазећи министар привремених приштинских институција Беџет Пацоли оценио је да би његов избор био опасност за тзв. Косово и да, ако Кондратјев буде изабран, са њим не треба сарађивати.

Коментаришући такве реакције из Приштине, Кондратјев каже да је најважније то да се, по његовом мишљењу, током ове године много тога променило у административној структури у Приштини.

Неке промене, додао је, директно крше Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, а као пример је навео формирање тзв. министарства одбране Косова, што је сада једна од најважнијих тачака у односима Београда и Приштине и УН.

“Зато косовске власти са данашњим паналбанским ставовима опозиције не желе никакво присуство Руса на Косову”, навео је Кондратјев.

Мораће, каже, да посети Косово, али подсећа да је било ситуација када косовски Албанци нису пустили на територију покрајине неколико известилаца ПС СЕ, а притом они нису ни на који начин хтели да утичу на Приштину.

“Зато, када причамо о демократији и транспарентности, поштовању људских права и владавини права, све стране морају да поштују оно што је наведено у Уставу Савета Европе. Самопроглашено Косово, иако није чланица ПС СЕ, изражава жељу да то постане и онда треба да подржава фундаменталне вредности те организације”, навео је Кондратјев.

Говорећи о платформи његовог будућег мандата, Кондратјев каже да полази од владавине права и да све групе становништва на Косову морају да имају једнака права, независно од националности и религије.

“Данас постоје нерасветљена кривична дела и прекршаји и треба да се разјасни зашто у овим случајевима није реализована владавина права. Пре свега, ми морамо да извршимо обавезе које су биле одређене раније, као и да упоредимо данашњу ситуацију са оном која је била раније у извештајима, да сагледамо динамику развоја и куда то води”, нагласио је Кондратјев.

О кандидатури Кондратјева је раније током седмице писао и немачки Билд, који је пренео да ће његов задатак бити да информише међународну организацију Савет Европе о актуелном развоју демократије и, пре свега, о сукобу са Србијом.

Подели на: