Најновије вести

Конституисан 13. сазив Народне скупштине Србије, посланици положили заклетву

Народна скупштина Србије потврдила је мандате новим посланицима, чиме је конституисан нови – 13. сазив Парламента. Након верификације мандата, посланици су положили заклетву.

 

“Крени-промени” и СЕОС протестовали испред Скупштине
Представници покрета “Крени-промени” и Савеза еколошких организација Србије (СЕОС) окупили су се код Народне скупштине, у време почетка конститутивне седнице, како би симболично поручили новим посланицима да радећи свој посао, морају да имају у виду мишљење грађана, преноси Тањуг.

Они су незадовољни што Скупштина у року од 30 дана није проверила листу потписника иницијативе за забрану ископавања литијума и бора и није о томе обавестила њене подносиоце, који су је предали у мају, када је парламент био распуштен. Ту иницијативу је, како су рекли, потписало више од 38.000 грађана.

Саво Манојловић, из покрета “Крени-промени” рекао је да Скупштини “дају нови рок” од седам дана и да ће, у супротном, поднети жалбу Уставном суду.

Представниици тих организација поново су народну иницијативу предали Скупштини.

Јованов: Говор Владете Јанковића није био витешки
Шеф посланичке групе Српске напредне странке у парламенту Миленко Јованов каже да ће се борити да скупштина буде место дебате и аргументоване расправе, али да треба имати у виду да је за то потребна и друга страна, која је, каже, већ данас показала недостојно понашање, преноси Тањуг.

Јованов је пред новинарима у скупштини изразио жаљење што данашњи сазив, како каже није почео у духу демократије, оцењујући да говор најстаријег посланика – Владете Јанковића, није био ни мало витешки.

“Сазив није почео у духу демократије и договора политчких партнера, иако смо имали консултације и, као већина у парламенту, изашли у сусрет свим захтевима које су представници опозијие имали. Ишли смо чак и корак више, дајући и нудећи нешто што нису сањали”, рекао је Јованов и истакао да је забринут како ће изгледати остале седнице, ако се “по јутру дан познаје”.

Тврди да ће опозиција у радним телима бити засутпљенија него икада, што, истиче, представља однос владајуће већине према Дому Народне скупштине.

“Заузврат смо добили злоупотребу која је назабележена у раду скупштине када је реч о консутисању, када је председавајући Скупштине, који је на том месту, не захваљујући изборима, већ криштеници. Злоупотребио је позицију на којој се нашао и одржао политички говор достојан трибине у Малом Морком Лугу”, рекао је Јованов.

Зеленовић: Желимо да у парламент вратимо дебату
Део новог сазива Скупштине Србије биће и посланичка група “Морамо заједно” чији шеф – Небојша Зеленовић, каже да желе да у парламент врате дебату, озбиљан разговор и расправу која ће довести до одлука за бољи живот грађана, преноси Тањуг.

“Желимо да се боримо за то да се одбране национални ресурси, који су сада под великим нападом”, рекао је Зеленовић новинарима у скупштини и истакао да ће се борити за закон о забрани рударења литијума и бора, као и за прописе који се односе на енергетску транзицију, идеје за заштиту радништва и бољи живот пољопривредника.

Како је рекао, питања како да пољопривредник буде “газда” и да заради од свог рада, удвостручи зараду, а има гориво и ђубриво у пола цене, неке су од тема за које ће се у парламенту залагати посланички клуб “Морамо заједно”, како каже, већ од сутра.

Зукорлић: СПП ће имати потпредседника Скупштине Србије
Лидер Странке правде и помирења Усаме Зукорлић каже да ће посланици те партије наставити пут преминулог муфтије Муамера Зукорлића и залагати се за права, не само бошњачког народа, већ и других националних заједница у Србији, преноси Тањуг.

“Оно што је он успео и урадио, ми његови наследници ћемо наставити пуним капацитетом, односно наставићемо пуним капацитетом да се бори за правду националних заједница у Србији”, рекао је Зукорлић новинарима у скупштини.

Према његовим речима, у овом сазиву, као једна од најачих странака националних мањина, Странка правде и помирења имаће место потпредседника Скупштине и места у одборима, делегацијама и клубовима пријатељства.

“Залагаћемо се за права, не само бошњачког народа, већ и других националних заједница које су нас подржале на овим изборима. У наредном периоду ћемо формирати посланички клуб са нашим пријатељима и пуним капацитетима ћемо радити у складу са прогромом наше странке”, истакао је Зукорлић.

Биљана Ђорђевић: Циљ промоција борбе против социјалних неједнакости
Посланица новог посланичког клуба у парламенту, који ће носити назив “Зелено леви клуб – Не давимо Београд – Морамо”, Биљана Ђорђевић каже да ће њихов циљ у парламенту бити да промовишу борбу против социјалних и економских неједнакости, као и за заштиту животне средине, преноси Тањуг.

Ђорђевићева је рекла да ће у скупштинском деловању посланици тог клуба користити “сва средства која су им на располагању”, како би заговарали своје политике, али и да би се, како каже, супротставили штетним одлукама будуће власти.

Навела је да ће учествовати на радним седницама, у раду одбора, залажући се за теме које су им важне и слати предлоге за оцену иницијатива, односно уставности до сада усвојених закона које сматрају штетним.

Ђорђевићева је новинарима у холу парламента рекла и да ће Скупштини упутити захтев да се формира анкетни одбор за испитивање околности које су довеле до погибије осам рудара у руднику “Соко”.

Савез војвођанских Мађара самостално формирао посланичку групу
Потпредседник Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Балинт Пастор каже да је та странка самостално формирала посланичку групу у новом сазиву парламента, у којем има пет посланика, преноси Тањуг.

Пастор је новинарима у холу републичког парламента рекао да СВМ жели да буде део владајуће већине.

“О томе смо причали још за време предизобрне кампање и желимо да реализујемо наш програм који се односи на питања аутономије Војводине, положај припадника националних мањина, остварење инфраструктурних пројеката локалних самоуправа, а пре свега на безбедност грађана у вези присуства илегалних миграната на територијама где они отежавају живот нашим грађанима”, рекао је Пастор.

Сматра и да држава треба одлучно да реагује да обезбеди безбедност и сигурност.

“Бићемо истрајни у томе да држава треба одлучно да реагује да чува јужну границу, да обезбеди нашим грађанима који плаћају порез овој држави безбедност и сигурност”, рекао је Пастор.

Навео је да ће СВМ у новом сазиву парламента имати и потпредседника Народне скупштине и додао да ће то, као и у претходном сазиву, бити Елвира Ковач.

Формиран посланички клуб “Српски покрет Двери – Патриотски блок”
Након конституисања новог сазива Народне скупштине формиран је посланички клуб “Српски покрет Двери – Патриотски блок”, који чини шест народних посланика: председник Бошко Обрадовић, заменик председника Иван Костић, Тамара Миленковић Керковић, Милован Јаковљевић, Радмила Васић и Борко Пушкић, саопштено је из “Двери”.

“Прве активности новог посланичког клуба биће захтев за посебном седницом Народне скупштине на тему одбацивања резолуције Европског парламента којом се од Србије тражи признање лажне државе Косово и увођење санкција Русији, као и расправа о актуелној ситуацији на КиМ”, пише у саопштењу.

Бошко Обрадовић је најавио да ће његова посланичка група у раду новог сазива Народне скупштине инсистирати на очувању Косова и Метохије у саставу Србије и подршци опстанку Републике Српске.

“Противићемо се сваком покушају увођења санкција Русији, затражићемо отказивање Европрајда у септембру у Београду, увођење Дана породице као државног празника и сређивање свих породилишта у Србији, као и увођење нерадне недеље и у приватном сектору. Предложићемо и доношење Резолуције Народне скупштине о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ у Другом светком рату, повратак редовног служења војног рока кроз нови концепт оспособљавања за одбрану, заштиту и спасавање, као и низ мера подршке домаћој привреди, селу и пољопривреди”, навео је Обрадовић.

Истакао је да ће посебну пажњу посветити предлагању пакета хитних социјално-економских мера у времену кризе која долази, а које подразумевају укидање пореза и доприноса на најмање зараде, ПДВ-а на основне животне намирнице и акциза на нафту и нафтне деривате.

“Такође смо предвидели обавезу државних институција да у времену кризе кроз јавне набавке купују само домаћу робу где год је то могуће и увођење ваучера за храну за социјално угрожено становништво која се може добити само код домаћих произвођача. Предложили смо и социјални додатак за енергенте и трошкове живота за сиромашне породице са најмањим примањима, незапослене, особе са хендикепом, старе без примања и пензионере са минималном пензијом”, закључио је Обрадовић.

Наставак седнице након 60 минута паузе
Председавајући конститутивном седницом Скупштине Србије Владета Јанковић прекинуо је први део седнице како би Комисија за утврђивање сагласности уверења о избору посланика са извештајем Републичке изборне комисије о спроведеним изборима могла да одржи седницу.

У Комисију, чијом седницом почиње процес верификације мандата новим посланицима, именовани су Александар Марковић испред СНС, Владимир Обрадовић са листе Уједињени и Угљеша Марковић са листе око СПС.

Јанковић: Србија лишена поштених избора не може бити срећна земља
Владета Јанковић је након почетка конститутивне седнице Скупштине Србије рекао да Србија лишена поштених избора не може бити срећна и поштована земља.

“Поштених избора неће и не може бити докле год сваки, и најудаљенији грађанка и грађанин Србије не буду могли да на Дневнику РТС-а сваког дана виде шта чини и шта говори власт, али и све оно што о томе имају да кажу они који нису на власти”, рекао је Јанковић.

Истакао је да поштених избора неће бити ни докле год, како каже, “буде поткупљивања и уцена, притисака и насиља”, и докле год се “национални медијски простор не учини доступним свима”, докле год “изборне комисије буду чекале да уместо њих одлучују влдајући политичари” и докле год “воља и хир једног човека буду изнад Устава”, а поготово, како је нагласио, докле год “свему томе прећутно буде повлађивао Суд”.

Седници су присуствовала 234 народна посланика, као и чланови Републичке изборне комисије, са председником Владимиром Димитријевићем на челу.

Отварајући седницу, Владета Јанковић је честитао посланицима на поверењу које су им грађани указали и пожелео им успех у будућем раду.

Дачић: СПС ће бити део парламентарне већине
Председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић најавио је да ће социјалисти бити део парламентарне већине у новом сазиву Скупштине Србије и истакао да ће њихов кандидат за потпредседника бити Снежана Пауновић.

Дачић је новинарима у холу парламента, уочи почетка конститутивне седнице, рекао да ће подржати Владимира Орлића, којег је СНС предложила за председника новог сазива парламента.

“Ја ћу бити шеф посланичког клуба СПС, а мој заменик Ђорђе Милићевић. Дакле, данас сам ја шеф посланичког клуба, завршавам мнадат председника Народне скуштине”, рекао је Дачић.

Навео је да са Српском напредном странком још није било разговора о конкретним персоналним решењима, већ само о наставку сарадње.

Будући сазив парламента имаће седам потпредседничких места, од којих су три предвиђена за опозицију, договорено је на консултацијама о конститутивној седници парламента, одржаним претходне недеље.

Нови сазив парламента чиниће 120 посланика са изборне листе “Александар Вучић – Заједно можемо све”, 38 са листе “Мариника Тепић – Уједињени за победу Србије”, а 31 са листе “Ивица Дачић – Премијер Србије”.

Листа “Др Милош Јовановић – Нада за Србију” имаће 15 посланичких места, коалиција “Морамо”, 13 мандата, листа “Бошко Обрадовић – Српски покрет Двери – ПОКС – Милош Парандиловић – Патриотски блок за обнову Краљевине Србије” 10 мандата, колико и листа “Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници”.

Пет посланичких места припало је листи “Савез војвођанских Мађара”, три листи “Муфтијин аманет – СПП – Усаме Зукорлић”, два коалицији “Заједно за Војводину – Војвођани – Демократски савез Хрвата у Војводини – Заједно за Војводину”, колико и листи “СДА Санџака – Др Сулејман Угљанин”, док ће једног посланика имати “Коалиција Албанаца Долине”.

Подели на: