Најновије вести

Конституисан сазив Скупштине Србије – буран почетак уз пиштаљке и транспаренте, полагање заклетве у сали и холу

У Скупштини Србије интонирањем химне почела конститутивна седница. Конституисан је нови сазив Народне скупштине пошто је верификациона комисија потврдила мандат за свих 250 посланика. Део посланика је положио и потписао заклетву у сали, док је део посланика напустио заседање и заклетву положио у скупштинском холу. Почетак седнице обележило негодовање, пиштаљке и транспаренти кандидата за посланике са листе “Србија против насиља”, али и пароле са галерије из редова “Србија не сме да стане”. Након полагања заклетве, председавајући је закључио данашњи рад Скупштине.

 

 

Вучевић о опозицији: Извели игроказ, испољили једну врсту насиља
Председник СНС-а Милош Вучевић је изразио незадовољство понашањем опозиције у парламенту.

“Они који упорно бацају сенку на нашу државу и на наш народ, су и данас извели тај перформанс, игроказ, али и испољили једну врсту насиља, и физичког, и вербалног, и практично послали грађанима Србије поруку да за њих не постоји једна отаџбина, не постоји једна држава, и да сви грађани нису једнаки, него да постоје неки грађани који су за њих прихватљиви, и то мањи део и већинска Србија која је за њих апсолутно неприхватљива”, рекао је Вучевић.

Додао је да су они себи дали за право да кажу да ли је неко народни посланик или није, да ли су избори регуларни или нису, иако су сами, како каже, кроз те изборе ушли у данашњу Скупштину.

Алексић: Учинићемо све да поништимо изборе
Мирослав Алексић (СПН) рекао је да је седница прекинута зато што су људи који су узурпирали власт и који су дошли на основу покрадених избора крију шта желе да раде, крију своје намере.

“Што се нас тиче, ми смо ту, спремни смо учинићемо све што је до нас, да заједно са грађанима Србије дођемо до правде, да учинимо све да се пониште ови избори, да учинимо све да се стање у Србији нормализује“, рекао је Алексић након што су посланици СПН-а положили заклетву у скупштинском холу.

За данас завршен рад Скупштине
Председавајући Стојан Раденовић рекао је после полагања заклетве да је рад Скупштине за данас завршен.

Део посланика у холу положио заклетву
Након што је део посланика напустио скупштинску салу, положио је и потписао заклетву у холу парламента.

Посланица листе СНП Настасја Баковић рекла је да заклетву дају пред грађанима Србије.

Она је додала и “да не желе да је полажу са људима који су своје мандате стекли крађом избора, који свакодневно крше законе и којима речи заклетве ништа не значе”.

Међу посланицима листе “Србија против насиља” нису били посланици Демократске странке.

Председник Нове ДСС Милош Јовановић рекао је да је коалиција НАДА одлучила да не положи заклетву у сали где је, како је рекао, “већина која је добила мандате на покраденим и нерегуларним изборима, већина која уништава Србију, гази Устав, која нема своју реч и која каља ову зграду и заклетву и све што би требало да представља”.

“Зато ћемо ми сад овде, као српска коалиција НАДА коју чине Нови ДСС И ПОКС дати заклетву”, рекао је Јовановић новинарима.

Посланици полажу заклетву
Део посланика је положио и потписао заклетву у Скупштинској сали, док је део посланика изашао из сале. Посланици Србија против насиља и коалиција НАДА су заклетву потписали у холу парламента.

Текст заклетве гласи: “Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!”

Потврђен мандат свим народним посланицима
Председавајући је рекао да је потврђен мандат свим посланицима и да је нови сазив Скупштине Србије конституисан.

Одређена пауза
Председавајући професор математике Стојан Раденовић одредио паузу.

Присутно 180 посланика, изабрана комисија за потврђивање мандата
Председавајући конститутивној седници навео је да је прва тачка дневног реда потврђивање мандата народних посланика, за шта се образује трочлана комисија, којој председава најстарији члан.

Од укупно 180 присутних посланика, 151 посланик је гласао за то да чланови Комисије за утврђивање сагласности уверења буду Александар Марковић са листе “Србија не сме да стане”, Угљеша Марковић са листе “Ивица Дачић – премијер Србије” и Јелена Павловић са листе “Ми – глас из народа”.

Народна скупштина је конституисана потврђивањем две трећине мандата народних посланика.

Транспарент на галерији, аплаузи и звиждуци
Са галерије је развијено платно са натписом “Досовске лопуже опет бисте да пљачкате Србију. Неће моћи”, што су кандидати са листе “Србија не сме да стане” поздравили аплаузом.

Србија против насиља са пиштаљкама и транспарентима
На почетку седнице чуле су се пиштаљке и видели транспаренти “Поништити изборе”, “Покрали сте изборе”, које ван скупштинских клупа држе будући кандидати за посланике са листе Србија против насиља.

Интонирањем химне почела конститутивна седница Скупштине Србије
Интонирањем химне “Боже правде” почела конститутивна седница Скупштине Србије. Скупштином председава доктор Стојан Раденовић.

Интонирањем химне почела конститутивна седница Скупштине Србије
Конститутивна седница Народне скупштине почела је данас у 10 часова. Почетак су обележиле пиштаљке, звиждуци, транспаренти и аплаузи, а убрзо након почетка одређена је пауза.

Прва тачка дневног реда је потврђивање мандата нових народних посланика.

Нови сазив парламента биће конституисан потврђивањем најмање две трећине посланичких мандата.

Такође, на дневном реду су и избор председника парламента, избор потпредседника, именовање генералног секретара Народне скупштине, избор чланова радних тела и избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Конститутивној седници ће председавати најстарији посланик Стојан Раденовић, а њему ће у раду помагати по један, најмлађи, народни посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата, као и генерални секретар Народне скупштине.

Након доношења одлуке о потврђивању мандата, народни посланици полажу заклетву чији текст гласи: “Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!”

Пословник предвиђа да предлог кандидата за председника Народне скупштине подноси најмање 30 народних посланика.

Пре приступања избору председника парламента, Народна скупштина одлучује да ли ће се гласати тајно или јавно, а председник скупштине постаје народни посланик за кога гласа већина од укупног броја народних посланика.

Број потпредседника Народне скупштине, према Пословнику, утврђује се на предлог председника парламента.

Парламент треба да одлучи и о утврђивању састава сталних парламентарних делегација за учешће у раду Парламентарне скупштине Савета Европе, Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и других мултилатералних парламентарних институција и организација.

У Народној скупштини треба да се формирају и посланичке групе, а једну може чинити најмање пет народних посланика.

Конституисањем скупштине почиње да тече рок од 90 дана за формирање нове владе.

На изборима 17. децембра учествовало је 18 изборних листа, а у посланичке мандате освојило је њих 10.

Подели на: