Најновије вести

Конституисање Скупштине – потврђени мандати, посланици положили заклетву

У Скупштини Србије су отврђени мандати нових народних посланика чиме ће званично бити конституисан нови сазив парламента. Заседање се одржава уз мере заштите због коронавируса.

 

11:22
Настављен рад парламента, посланици полажили заклетву
Након паузе, настављен је рад Скупштине Србије. Председавајућа је констатовала да је свих 250 уверења у сагласности са извештајем РИК-а чиме је потврђне мандат посланицима.

Заклетва коју су положили посланици гласи:

“Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!”

10:16
Одређена пауза од 60 минута, након изабране комисије
Након што је изабрана комисија за верификацију мандата посланика одређена је пауза од 60 минута. Потом ће бити потврђени мандати посланика.
10:10
Предлог дневног реда, утврђена верификациона комисија
Председавајућа је рекла да су на дневном реду: потврђивање мандата посланика, избор председника парламента, избор потпредседника, именовање генралног секретара и избор члана радног тела.

За чланове верификационе комисије предложени су посланици: Александар Марковић, Угљеша Марковић и Александра Чамагић, који су и изабрани.

10:03
Почела седница интонирањем химне, председава најстарији посланик
Интонирањем химне почела је седница Скупштине Србије на чијем дневном реду је верификација мандата посланика.

Седницом председава најстарији посланик – Смиља Тишма из СПС-а. Њој помажу четири најмлађа посланика – Никола Лазић (СНС), Дубравка Краљ (СПС), Софија Максимовић (СПАС) и Нандор Киш (СВМ).

Обавестила је да седници присуствује 190 посланика.

09:47
Протест испред Скупштине
Испред Дома Народне Скупштине окупили су се грађани који протестују. Док посланици улазе у зграду они звижде и узвикују пароле.

09:36
Постављена Гарда испред парламента, посланици пристижу
Посланици чији ће мандати данас бити потврђени пристижу у Дом Народне скупштине. Посланицима, представницима медија и запосленима у скупштина се на улазу у зграду мери температура и сви добијају маске и рукавице, а у самој сали посланици ће бити физички раздвојени преградама од плексигласа.

На степеништу које води до улаза у парламент стоје припадници Гарде, а седница ће почети интонитањем химне.

За медије у холу парламента су постављене столице између којих је довољна физичка удаљеност.

Посланици Скупштине Србије ће након верификације мандата положити заклетву. У наставку седнице парламента формираће се и посланичке групе.

Републичка изборна комисија је донела Одлуку о додели мандата народним посланицима Народне скупштине 15. јула.

На дневном реду је, осим потврђивања мандата, и избор скупштинског руководства, односно избор председника Народне скупштине, потпредседника, именовање генералног секретара парламента и формирање радних тела.

Седница ће бити одржана у великој сали Дома Народне скупштине, а због ситуације са коронавирусом биће предузете све неопходне мере, па ће тако посланици, али и представници медија бити у обавези да носе маске и рукавице, док ће посланици имати преграде од плексигласа. На улазу у зграду свима ће бити измерена температура.

Највише посланика, 188, имаће листа “Алекандар Вучић – За нашу децу”, 32 посланика ће имати Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија, СПАС ће имати 11 посланика, док ће Савез војвођанских Мађара имати 9 посланика.

Странка правде и помирења Муамера Зукорлића у парламенту ће имати четири посланика, а СДА Санџака три мандата.

Подели на: