уторак, 17. маја 2022. | 09:46
Најновије вести

Контејнери ојачани бетонским блоковима у близини Брњака, какве потезе повлачи Приштина

Након избијања кризе на истоку Европе и војне интервенције Русије у Украјини, централне власти у Приштини су на северу КиМ ојачале позиције полиције на пункту Брњак код Зубиног Потока и на алтернативним путевима који воде ка централној Србији. Из Приштине већ дуже време поручују да је Србија наводно продужена рука Русије на Балкану и да треба посебно бити опрезан.

 

У последња 24 сата власти у Приштини поставиле су више контејнера за смештај људи и ојачале их бетонским блоковима на стотинак метара од пункта Брњак, на путу Зубин Поток – Рибариће. Контејнери ће како кажу у полицији служити за смештај граничних полицајаца и биће логистичка јединица.

Сличан објекат полиција је подигла и прошле године код пункта Јариње. И тада је објашњење било исто као и за објекте на Брњаку. Објекат на Јарињу, међутим, није толико близу контролном пункту, као овај на Брњаку, постављен на стотинак метара од контролног пункта.

Из Београда су упозорили да су контејнери полиције на Брњаку опасна провокација, јер је реч о зеленој зони административне линије на којој је дозвољено присуство само Кфору.

Два дана пре него што је поставила контејнере на Брњаку косовска полиција је на подручју Подујева, Лепосавића, Зубиног Потока према централној Србији, као и Витине и Гњилана према Северној Македонији, на алтернативним путевима ископала земљане препреке и непроходне канале.

Саопштено је да је та полицијска акција усмерена на сузбијање и спречавање шверца и одржавање реда и мира. Занимљиво је да је Приштина, упоредо са препрекама, појачала и присуство полиције на тим путевима.

Објашњење полиције да се бори против шверца можда би било и разумљиво да се којим случајем ове акције на догађају након ескалације кризе између Русије и Украјине, и након прилично оштрог и агресивног наратива који долази из Приштине, а односи се на наводну могућност да власти у Београду могу да оружано интервенишу на северу Косова.

Најупорнија у тој тврдњи је председница Вјоса Османи која је у више наврата рекла да су све безбедносне институције спремне да реагују у случају било каквог напада и да се за то већ дуго у Приштини припремају оперативни планови.

Османијева из дана у дан понавља да је тенденција Русије да дестабилизује и регион Балкана и да уз њу стоји и Београд.

На терену нема назнака да би могло доћи до било каквог развоја ситуације о којој причају и од које страхују званичници у Приштини, јавља репортер РТС-а.

Претходних данасе могло чути да су акцијама блокирања алтернативних путева заправо блокирана сеоска домаћинства распоређена по планинским пределима око Лепосавића и Зубиног Потока.

Житељи планинских села у појасу административне линије сада не могу по основне потрепштине и до лекара у домове здравља у Зубином Потоку и Лепосавићу већ морају у Нови Пазар или Рашку.

Подели на: