Најновије вести

Корона омета речни и језерски туризма

Летња сезона на језеру Газиводе у општини Зубин Поток

Кренуло камповање у Разалима на језеру Газиводе. За викенд пред нама стартује Виа Феррата Берим. – Зубин Поток спада у десет најлепших скривених локација Западног Балкана
Летња туристичка сезона на језеру Газиводе у општини Зубин Поток ове године је почела тек у јулу, месец дана касније, због епидемије коронавируса. Овог лета поред фактора безбедности и смртоносни вирус ковид 19 додатно омета развој туризма у Зубином Потоку чија туристичка перспектива уз постојеће природне потенцијале и започете пројекте обећава светлу будућност. На језеру Газиводе кренуло је камповање у пет бунгалова у кампу Резала у којем има места за око 30 гостију. У саставу кампа налази се и ресторан за ишрану и пиће. Овог лета стигли су гости са севера Косова и Метохије, углавном из Косовске Митровице, Зубиног Потока и других места. Нема посетилаца из јужне Србије и других делова који су раније гостовали. На језеру Газиводе које је богато рибом има риболоваца, купача.

Планинарски дом на Мокрој – вишедеценијска жеља

У општини Зубин Поток је у склопу активног туризма најзаступљеније планинарење, бициклизам и брдски бициклизам, кајакинг, параглајдинг, лов и риболов, као и атрактивни туристички производ Виа Феррата Берим. Ове године је Виа феррата Берим као најатрактивнији туристички производ у Зубином Потоку, одложен за предстојећи викенд јер је старт ове манифестације спречила киша током протеклог викенда. Према речима Драгише Мијачића који управља иницијативом за развој туризма у Зубином Потоку Оутдоор Ин, очекује се 20 гостију на отварању ове манифестације.
Виа феррата је смештена на стенама Берима на планини Мокра Гора. Налази се на 25 км од Зубиног Потока. Пут до Виа Феррате води преко бране Газиводе, даље преко села Коваче, а потом макадамским путем до Превије и до самог подножја Берима. Ова туристичка атракција је направљена тако да наизглед неприступачне стене могу освојити сви заинтересовани туристи, а не само искусни пењачи. Током претходних година Виа феррату је посетило око 1200 туриста из света, што довољно говори о њеној атрактивност, истиче Мијачић.
Упркос чињеници да је опака болест ковид 19 све успорила или чак зауставила, сада би најважније било изградити планинарски дом на Мокрој Гори јер је то недостајући објекат за бржи развој и већи прилив планинара, ловаца, туриста. Планинарски дом на Мокрој је вишедеценијска жеља Колашинаца – Иза нас је стала и Канцеларија за Косово и Метохију и Влада РС, али је корона све успорила, каже Драгиша Мијачић, директор ИнТер-а који управља иницијативом за развој туризма у Ибарском Колашину Оутдоор Ин. – Највећи светски издавач туристичких водича Лонелy Планет је уврстила Зубин Поток, у десет најлепших скривених локација Западног Балкана, напомиње Мијачић.

Модерни спортови и планински бициклизам

Летња туристичка сезона на Газиводама је кренула и трајаће до септембра, када је у питању купање, сунчање, риболов, одмор… Подсећања ради вештачко језеро Газиводе, настало 1977. године у Ибраском Колашину преграђивањем реке Ибар у њеном доњем току, све је привлачније за летовање и одмор, за викендаше и рибаре као и за љубитеље модерних спортова на води као што су кајак, веслање, параглајдинг…
Зубин Поток постаје значајан део најважније иницијативе за развој комерцијаног и рекреативног планинарења на Балкану. Језеро Газиводе и околне планине представљају прави рај за брдски бициклизам. Ибарски Колашин нуди све, од лаганих стаза око језера и околних села до веома захтевних стаза на брдима планине Мокра Гора, које је позната по бројним изворима и планинским језерима као и пејзажима са пространим ливадама и зимзеленим шумама. Лепота Ибарског Колашина се може доживети кроз више од 120 км бициклистичких стаза. Ове године је, међутим, одложено и такмичење у рафтингу који се одржава на већем делу језера Газиводе током јула.

Подели на: