Најновије вести

Косовка Девојка – изложба једне слике

Једно од најзначајнијих дела у историји српског сликарства посетиоци ће моћи да виде у холу Скупштине града сваког радног дана од 17 до 19 часова и викендом од 10 до 16 сати

 

Једно од најзначајнијих дела у историји српског сликарства – „Косовка Девојка” Уроша Предића – представљена је у Старом двору. Њено излагање под називом „Изложба једне слике” организовао је Музеј града Београда, на иницијативу заменика градоначелника Горана Весића. Он је на отварању истакао да је значај овог уметничког дела довољно је велики да „Косовка Девојка” сама чини изложбу.

„Мислим да за српски народ нема значајније слике од ове Предићеве и можемо да је упоредимо с ’Мона Лизом’ и важношћу тог дела у Француској и Европи. ’Косовка Девојка’ је од свих слика наших уметника највише пута преношена и пресликавана. Посетиоци ће моћи да од кустоса Музеја града чују занимљивости о њеном историјату”, рекао је Весић и уједно најавио расписивање тендера за реконструкцију зграде бивше Војне академије до краја године, у коју ће бити смештен Музеј града Београда.

Он је подсетио да је Музеј града Београда основан пре 114 година и истакао да је ова установа често мењала адресу, јер никада није имала сопствену зграду.

„Урадили смо огроман посао, пре свега на решавању имовинско-правних послова с војском, изради пројекта и расписивању конкурса. Бићу најсрећнији када зграда музеја буде завршена и када ’Косовка Девојка’ буде део његове сталне поставке, где ће наћи место и друга значајна дела. Тада ћемо на прави начин моћи да представимо нашу историју и културу”, рекао је Весић.

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић је подсетила да су ову слику од Предића 1914. наручиле чланице Кола српских сестара, водећи се поруком коју мотив Косовке Девојке носи, а то су пре свега идеали љубави и части. Данас, како истиче директорка Медаковић, ова слика упућује на све оно што нам се догађало и догађа, па није случајно што долази пред посетиоце и као својеврсна захвалност медицинским радницима који су дали све од себе у борби против вируса корона.

Медаковићева је навела и да излагање овог дела захтева сложену процедуру, од испуњења безбедносних стандарда до оних који подразумевају оптималну влажност, светлост и температуру у просторијама, уз обавезан надзор конзерватора.

„Због тога је ’Косовка Девојка’ ретко пред очима јавности. Ову слику је 1940. године од Издавачке куће ’Полет’ откупио Музеј града и од тада је у његовом власништву”, каже директорка.

Догађају у Старом двору присуствовали су заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, секретар за културу Иван Карл, в. д. подсекретара за културу Гордана Гонцић и директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић.

Изложба у холу Скупштине града отворена је сваког радног дана од 17 до 19 часова и викендом од 10 до 16 сати.

Подели на: