субота, 11. фебруара 2023. | 05:34
Најновије вести

Косовка и Југовића мајка са деветоро деце

У сваком кутку стана на петом спрату у центру српског дела Косовске Митровице у Улици „Краља Петра Првог”, преко пута Полета, зраче топлина, радост и осмеси на лицима деветоро деце Ане (1980.) и Далибора Вуковића (1975.), сигурно најбројније младе српске породице на Косову и Метохији, можда и шире.

 

Aна је с правом, Косовка и с поносом Југовића мајка која је родила деветоро златне деце која увесељавају радосни дом породице домаћина Далибора Вуковића, радника КБЦ – а у Косовској Митровици. Мало ко не зна за ову породицу на северу Космета, о којима, када се помену, увек дође она „Свака им част! Срећни, здрави и весели били”!
А то су истински заслужили ови млади супружници којима је љубав донела и напунила данас овај по много чему топли и радосни дом.

„ПРИВАТНИ ВРТИЋ”

На улазу у стан оно што прво примећујете је ципелар попуњен на свим „спратовима” дечјом обућом а онда у дневној соби вас дочека „приватни вртић”, који ради 24 сата, поносних родитеља Ане и Далибора Вуковића са деветоро раздрагане и веселе деце. Јединствена је топлина и привилегија таквог окружења у којем се нађете.
– Кућа нам је пуна радости, игре, дечјег смеха, среће и захвални смо Богу на томе. Најбитније је да су нам деца здрава, онда је све друго лакше. Ништа нам не недостаје, хвала Богу на свему што имамо. Имамо да поједемо, да попијемо, шта да обучемо… – шта би нам више требало. Има и помоћи које добри људи дају. Ми смо најрадоснији људи на свету – одговарају на питање, како је живети у једном „приватном вртићу” са деветоро деце. На питање како су се он и супруга одлучили да имају толико деце, кроз осмех препушта супрузи да одговори. Док се присећа периода упознавања и забављања са Далибором, Ана каже да је још тада, пре скоро двадесет година, говорећи о потомству, он увек говорио да жели деветоро деце. – Ја сам у шали одговарала, смањи барем за троје, али када нам се родила осма ћеркица, Тамара, рекла сам му да смо на путу да испунимо његов жељени број деце, тако да смо протекле године то и остварили – говори осмехујући се Ана.
Ипак, на констатацију да лепо изгледа и да им је и поред обавеза око деце у стану све уредно, опет ће Далибор. – Ваљда када чују колико имамо деце сви очекују да моја супруга буде неуредна и дебела а не лепа и уредна – каже Далибор. Далибор истиче да је верник и да децу уче у духу православља зато је његова порука младим паровима на Косову и Метохији да рађају што више деце и да чувају своје домове али и светиње које су, како вели, поред деце, највеће богатсво на Космету.

ПЕТ ШКОЛАРАЦА

– Имам солидну плату а обрађивали смо и једно имање у близини Звечана за поврће тако да увек имамо за најосновније. Срећни смо што су нам деца скромна и васпитана тако да нам заиста ништа не недостаје – говори глава једанаесточлане породице, док супруга Ана каже да се деца лепо слажу и да старија помажу око млађих. Кроз осмех појашњава да су навикли на гужву у трособном стану, да имају сви довољно места за спавање и да посебно спавају девојчице а посебно два дечака који су у овом случају повлашћени. Ујутру када се полази у школу и вртић у стану Вуковића сви су мобилни и тада је најужурбаније, али све организовано и као у војсци, у ред и под конац, кажу родитељи. Пет ученика одлази у школу, троје у вртић, а најмлађа Ксенија остаје са мајком. На Ани сада остаје да спреми по стану, спреми ручак, организује набавку… Но, у овом дому то им није никаква тешкоћа, знају за какву то радост раде. Ана каже да је најозбиљније у кући када пет школараца раде домаће задатке и када сви морају да прискоче у помоћ. Ана је као мајка више деце добила признање Рашко-призренске епархије, Орден „Мајке девет Југовића” која се сваке године на Видовдан додељује у Грачаници. Зоран Влашковић

Подели на: