Најновије вести

„Косово је наш српски Јерусалим”

 

Поглавар СПЦ патријарх Иринеј изјавио је да је Косово “наш српски Јерусалим, наша света и матичне земља које се не можемо никад одрећи”.

Патријарх је рекао и да очекује да ће Русија, као и увек у тешким временима, помоћи Србији да сачува Косово.

“Руси су велик и моћан народ, ми смо мали, али на срећу увек смо свој чамац везивали за велики руски брод”, рекао је патријарх Иринеј, приликом потписивања споразума са компанијом Гаспром Њефт, која ће наставити да донацијама помаже радове на Храму Светог Саве.

Патријарх Иринеј је истакао да је Србија данас у “доста тешком” положају, али да је ; “руски престо” увек кроз историју имао разумевања за српски народ, подсетивши да је, током Првог светског рата, “свети цар Никојал Други учинио да се сачува српска држава и народ”.

Према речима патријарха Иринеја, “онда кад Русија можда није могла помоћи колико смо очекивали, није нам никада одмогла, за разлику од наших других савезника и назови пријатеља”.

Он је “са великом тугом у срцу” рекао да су ти некадашњи пријатељи и савезници “данас заборавили пријатељство и савезништво из времена ; када су ; били у тешким приликама”, већ “показују неко друго своје лице”.

“Тај њихов интерес није ни у правди ни истини, нити ће остати као нешто вредно и трајно у историји”, рекао је патријарх Иринеј на свечаности у Руском дому у Београду.

Подели на: