“Косово је Србија”, ори се у Подгорици уочи пливања за богојављенски крст

Уочи пливања за Часни крст у Подгорици присутни су певали и узвикивали “Косово је Србија”.

 

Пливање за часни крст поводом великог празника Богојављења, одржано је и у Подгорици. Претходно је улицама тог града прошла литија, након које се обавило саборно крштење. Уочи пливања за часни крст присутни су певали и узвикивали “Косово је Србија”.

Хиљаде верника предводио је митрополит Амфилохије.

Широм Црне Горе данас је одржано традиционално богојављенско пливање за Часни крст које су организовале црквене општине.

Међу 50 младића, у Беранама је до Часног крста први допливао најмлађи учесник – деветогодишњи Александар Ралевић.

Реку Лим је пре пливања освештао епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је касније свим учесницима пливања уручио медаље и честитао празник Богојављење.

Јоаникије је раније служио литургију у манастиру Ðурђеви ступови, а затим и предводио литију од више хиљада грађана од манастира до градског моста, испод којег је обављено освештање воде и пливање, преносе подгоричке Вијести.

Ту су били младићи и девојке у црногорским народним ношњама, док су окупљени клицали “Не дамо светиње”.

Ненад Милићевић (25) из Бистрице први је, међу 43 учесника, допливао до Часног крста на реци Лим у Бијелом Пољу. После пливања на Лиму кренула је традиционална Лимска регата са осам чамаца и 60 учесника.

Око 40 момака који су у Даниловграду пливали за Часни крст договорили су се да пусте једину даму међу њима да победи – девојчицу Кристину Шкатарић. Претходно је даниловградским улицама одржана Богојављенска литија коју је предводио епископ диоклијски Методије, са свештенством.

У Херцег Новом, поводом Богојављења, на Шкверу је одржано пливање на којем су најбржи били Никола Радонић (18) и Игор Балтић (16), преноси Радио Херцег Нови.

Како се наводи, ове године је учествовао рекордан број пливача – 68, а међу њима је најмлађи био дванаестогодишњак Ðорђе Васиљевић, а најстарија Рускиња Лаура Федорова.

Филип Бакић први је од 80 учесника допливао до крста на богојављенском пливању које је Српска православна црквена општина организовала у Бечићима код цркве Св. Томе.

У Бару је победник пливања за Часни крст Лука Вучковић. Пливало се за Часни крст и у Улцињу, преносе Новости. Педесетак младића, и једна Рускиња такмицили су се у прохладној морској води, а до крста је први стигао Далибор Марковић.

Подели на: