Најновије вести

Косово није примљено у Евровизију

Европска агенција регулаторних тела већином гласова је одбила предлог да Косово буде примљено у Европску радиодифузну унију (ЕБУ).

 

Помоћник директора Радио-телевизије Србије Миливоје Михајловић рекао је да Косово није успело да путем преседана уђе у ЕБУ пошто су 673 гласа била против, а 400 за измену статута.

Михајловић указује да је тај процес трајао више од годину дана а иницирало га је пет јавних сервиса из региона – Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније и Мађарске.

“Мађарска је данас повукла потпис са тог захтева, али се ипак расправљало и гласало. Чланице ЕБУ су прихватиле аргумент РТС-а да се ради о политичком потезу, да се ради о политичком преседану. Да ће то штетити миру у нашем региону и опредељењу Европске радиодифузне уније да буде професионална а не политичка организација”, истакао је Михајловић.

“Они имају уговор са ЕБУ и имају све бенефите које ЕБУ нуди својим чланицама и придруженим чланицама. Једино је ово био политички потез, на неки начин доказивање да је Косово држава, а не међународни протекторат”, нагласио је Михајловић.

Подели на: