субота, 25. марта 2023. | 19:27
Најновије вести

Косовска Митровица је увек била град отворен за све добронамерне људе

– Огроман труд и напор је уложен претходних година како би се нормализовала политичко-безбедносна ситуација у нашем граду и тиме створили услови да се улаже у развој инфраструктурних пројеката и стварања климе да млади остану у нашем граду и ту планирају будућност – казао је у разговору за „Јединство“ нови градоначелник општине Северна Митровица Милан Радојевић

 

 

Убедљивом победом на изборима, одржаним пре мање од месец дана, кандидат Српске листе Милан Радојевић постао је нови градоначелник општине Северна Митровица. Говоримо о 89,86 одсто освојених гласова и без једног приговора на изборе. Управо, од тог питања крећемо разговор са новим градоначелником Радојевићем, са којим смо разговарали о градским, али и политичким темама, јер када је у питању овај град, који је бастион Срба на КиМ, не може другачије.

  • Како објашњавате изванредан успех на изборима?

– Када говоримо о резулату и победи на претходним изборима, то је пре свега био одговор грађана на досадашње резултате Српске листе али и подршка председнику Републике, као и Влади и Канцеларији за КиМ за све што су урадили за наш народ на овим просторима. Грађани су дали подршку досадашњој политици и сам резултат нас обавезује да још напорније радимо и оправдамо поверење грађана.

  • Пре само пар недеља полагањем заклетве сте званично ступили на дужност градоначелника. Поред осталог текстом заклетве обавезали сте се да ће те се потрудити да обезбедите услове за миран живот свих грађана. Каква је тренутна политичкобезбедносна ситуација у граду?

– Огроман труд и напор је уложен претходних година како би се нормализовала политичко-безбедносна ситуација у нашем граду и тиме створили услови да се улаже у развој инфраструктурних пројеката и стварања климе да млади остану у нашем граду и ту планирају будућност. Митровчани памте и 1999. и „марш на Митровицу“, март 2004, март 2008. и мноштво других инцидената где су, на жалост, неки од наших суграђана изгубили и живот. Из свих тих сукоба и инцидената смо излазили јачи и јединственији и тако показали одлучност да своју будућност градимо у Косовској Митровици. Као политичким представницима, на нама је да улажемо максималан напор, да политичко-безбедносну ситуацију одржимо стабилном, упркос сталним притисцима који долазе из Приштине. Наравно ту нисмо сами јер имамо огромну подршку директора Канцеларије за КиМ, господина Петра Петковића и свих запослених у Канацеларији.

  • Као нови градоначелник из редова Српске листе кажете да настављате са програмом политике континуитета, политике опстанка нашег народа. Како најбоље помоћи тај опстанак?

– Питање опстанка је уско повезано са претходним питањем, са стабилном политичко-безбедносном ситуацијом. Када имамо стабилност на том пољу можемо наставити са запошљавањем младих, изградњом станова и решавањем питања стамбеног збрињавања младих брачних парова и социјално угрожених породица чиме показујемо да мислимо на будућност. Такође, настављамо са улагањем у инфраструктуру, реконструкцијом улица, саобраћајница, изградњом јавних гаража. Следеће године крећемо и са изградњом Културног центра, што је након изградње Хале спортова један од најважнијих пројеката у протекле две деценије чиме наш град добија изглед какав заслужује.

  • Поред тога, који су Вам приоритети у раду?

– Један од приоритетета јесте решавање проблема саобраћаја и паркирања у граду. Општина има у плану изградњу јавних гаража како би растеретили саобраћајнице и смањили гужве. Апсолутни приоритет јесте да остану проходне улице које воде према КБЦ Косовска Митровица као и према обданишту и основним и средњим школама, нарочито у овом времену пандемије када је потребно разумевање и солидарност са свима који улажу огромне напоре да сачувају јавно здравље грађана. Зато ћемо радити са свим релевантним стручњацима да пронађемо најбоље решење за град и грађане. Следеће године крећемо и са изградњом Културног центра, што је након изградње Хале спортова један од најважнијих пројеката у протекле две деценије. Након што су наши спортисти добили адекватан објекат, након две деценије чекања, сада ће и наши уметници и културни радници добити дом какав заслужују. С обзиром да ће овај пројекат бити реализован средствима из Развојног фонда за север велику захвалност дугујемо и осталим градоначелницима са севера који су дали сагласност да се пројекат реализује у нашем граду.

  • Из буџета Општине Северна Митровица у августу је започела реконструкција тротоара у Улици Краља Петра I, као и замена расвете. Реч је о пројекту вредном 700.225 евра. Радови су у току, када ће бити завршени?

Што се тиче реконструкције тротоара у Улици Краља Петра I, пројекат ће бити завршен до краја године чиме ће Митровчани добити нови изглед главне улице. Искрено захваљујемо на стрпљењу нашим суграђанима током периода реконструкције, свесни смо да је било отежано кретање пешака али рачунамо на подршку и разумевање наших суграђана и власника локала, да након реконструкције тротоари остану слободни за кретање грађана.

  • За разлуку од јужног дела града где живи само једна српска породица, на северној страни града ситуација је другачија по питању етничке структуре. Сваке године из општинског буџета помогне се и један број социјално угрожених албанских породица. Шта то говори о нама и да ли неко у Приштини или у међународној заједници то препознаје?

– Косовска Митровица је увек била град отворен за све добронамерне људе и Митровчани су увек пружали помоћ и подршку свима који су са добрим и искреним намерама долазили у овај град без обзира на националност. Тако је и данас. За Косовску Митровицу можемо рећи да је једини истински мултиетнички град на Косову и Метохији. На жалост, неки људи у Приштини и представници међународне заједнице то не желе да виде, затварају очи пред чињеницом да осим свештеника у Саборном храму Светог Саве и његове породице више нема Срба у јужном делу града, а да не говоримо о Приштини, Ђаковици, Урошевцу и другим срединама где се о повратку нашег народа уопште и не говори. О Митровчанима и њиховом односу према другим народима мислим да најбоље говори чињеница у каквом се стању налази муслиманско гробље у северном делу града где никада није било никаквих скрнављења нити оштећења, што се не може рећи за православно гробље у јужном делу града где су сви споменици порушени. Недавно су представници скупштине из Приштине обишли муслиманско гробље у северном делу града али су одбили да обиђу или дају коментар на стање православног гробља у јужном делу Митровице. Њихов поступак довољно говори о поштовању нашег народа.

  • У говору након инаугурације у градоначелника рекли сте „да сањамо, да развијамо Митровицу, да буде боља него што је била“. Какву Митровицу Ви сањате?

– Верујем да сви сањамо исти сан. Сањам о Косовској Митровици без безбедносних претњи где ће млади људи и свршени студенти засновати породице и својим знањем помоћи да овај град настави да се развија. Наш град је универзитетски центар на чијој се територији налази чак седам факултета што је огромно богатство и потенцијал и верујем да ће неке будуће генерације наставити да воде и развијају овај град и институције у њему. Ми ћемо се потрудити да им помогнемо у томе колико год можемо. С.Кецман

Подели на: