Најновије вести

Косовска полиција: Легализација оружја у току, казне и до 10 година затвора

Косовска полиција од децембра прошле године спроводи процес легализације оружја, а грађани имају рок до 17. јуна да предају захтев за легализацију. До сада је поднето преко 700 захтева за легализацију.

 

Kосовска полиција процењује да на Косову има око 200.000 комада оружја које је у илегалном поседу. Упркос томе, на конференцији косовског Министарства унутрашњих послова посвећеном легализацији оружја, саопштено је да је у последњих четири месеца свега 700 грађана предало захтеве за легализацију, од ког броја је скоро 300 њих добило сагласност министарства за легализацију.

„У последња четири месеца, 723 грађана је искористило ову прилику и поднело захтев за легализацију, 291 су добили сагласност МУП-а, а данас ц́у лично доставити 10 одобрења„, рекао је Изми Зека, заменик министра полиције.

Зека је истакао да је „сврха ове кампање да се грађанима пружи могуц́ност да имају оружје у легалном поседу према одредбама Закона о оружју, који је усклађен са директивама ЕУ о ватреном оружју. Од када је почела примена овог закона, догодило се неколико инцидената с оружјем у легалном поседу. Ипак, у вец́ини инцидената оружје је било илегално, а више од 20 људи је убијено“, каже Зека.

„Иницијативном за легализацију оружја грађанима Косова је омогуц́ено да поштују владавину права“, сматра Зека, и поручује грађанима да искористе ова два месеца да то и учине, јер ц́е након овог периода илегално оружје бити заплењено, а казне за илегално поседовање оружја су велике.

Поседовање илегалног оружја биће кажњавано новчаном казном до 7.500 евра и казном затвора до 10 година, саопштено је из Косовске полиције.

Подели на: