Најновије вести

Косовска влада формирала савет експерата за дијалог са Београдом

Савет експерата за дијалог са Београдом биће још једно тело којим централне институције у Приштини ојачавају припреме и унутрашњу организацију предстојећег процеса.

 

Одлука о формирању савета донета је данас на састанку косовске владе.

Савет експерата за дијалог биће специјална канцеларија при канцеларији премијера.

“Савет експерата саветује владу о овом процесу. Премијер именује координатора за дијалог. Он је контакт особа са премијером и са свим странкама за процес дијалога. Као чланове Савета позива стручњаке који имају професионално искуство у процесима. Такође, може да ангажује спољне стручњаке. Канцеларија премијера, министарства и друге релевантне институције пружају подршку овом савету “, рекао је председник косовске владе Авдулах Хоти, представљајући одлуку.

Координатору у Приштини дијалога биће дозвољено да ангажује два помоћника.

На данашњој седници владе Хоти је говорио о оптужници Специјалног суда против Хашима Тачија и Кадри Весељија, рекавши “да ће Косово бити одговорно за своје обавезе као држава”.

“Остајемо при ставу да је ослободилачки рат народа Косова чист и да му се не може судити”, рекао је Хоти.

Додао је да они уважавају принцип претпоставке невиности све до коначне одлуке суда.

“Ценимо основни принцип правде за претпоставку невиности све док не буде донета коначна одлуку суда. Као што смо то чинили у прошлости и сада ц́емо бити одговорни за међународне уставне обавезе које држава има”, навео је Хоти.

Подели на: