Најновије вести

Косовско министарство платило 90.000 долара америчкој компанији која се бави лобирањем

Две недеље након ванредних парламентарних избора и више од три месеца након што је пала косовска влада, са рачуна косовског Министарства спољних послова уплаћено је 90.000 долара америчкој компанији “Глобал Стратеџик адвајзори”.

 

Министар спољних послова у оставци Беџет Пацоли изабрао је компанију “Глобал Стратеџик адвајзори” да му помогне да се обрати владиним званичницима и америчким привредницима у оквиру лобирања, извештава КТВ.

Документи тог споразума објављени су на сајту Министарства правде САД, где је објављивање таквих споразума америчких компанија повезаних са странкама у другим државама, обавезна и јавна.

У ставу девет споразума описане су активности регистроване фирме, у овом случају компаније, а прецизира се да ће они посредовати у контактима између званичника Владе САД и предузећа те државе са косовском Владом.

У ставу десет, где су описане политичке активности, од компаније се очекује да саветује Министарство спољних послова Косова, између осталог, како да спроводи питања која су идентификована од интереса, без прецизирања о чему се ради.

Такође, у ставу десет се појашњава да ће Министарство спољних послова бити саветовано од стране компаније о томе којим би се америчким званичницима требало обратити у различитим приликама, као и тумачење њихових повратних информација и пожељних одговари са њихове стране.

Аконтација у износу од 90.000 долара компанији трансферисана је 17. октобра, што се чини да је то и датум постигнутог споразума са Министарством, међутим формалног уговора о том питању нема.

“Писмо сагласности послато је Министарству спољних послова 17. октобра, али потписана верзија још увек није враћена”, објашњава та компанија.

Компанија је у власништву Џејмса Менгеса блиског Рудију Ђулијанију, бившем градоначелнику Њујорка, а сада адвокату америчког председника Доналда Трампа.

Подели на: