Најновије вести

Косовско Поморавље: Од стотину тестираних, на коронавирус позитивно 40 особа

Лекари Здравственог центра Гњилане су до сада прегледали више од 500 пацијената са симптомима коронавируса. На тестирање у Завод за јавно здравље у Косовској Митровици до сада је послато стотинак узорака. Од 100 анализираних ПЦР тестом у Косовском Поморављу позитивно је 40 особа, изјавио је за Пулс директор ЗЦ Гњилане доктор Зоран Перић.

 

У овој медицинској установи урађено је још 90 брзих, серолошких тестова и сви су до сада били негативни.

„Код неких особа, тестираних на овај начин, пронашли смо и особе са антителима, што значи да су и оне раније биле заражене коронавирусом, а сада су излечени“, казао је Перић.

У амбулантама у Ранилугу и Пасјану, додаје, свакодневно се, у просеку, прегледа 30 до 50 пацијената.

„Међутим, у последњих неколико дана, захваљајући мерама које смо предузели и свести наших грађана, као и раду кризних штабова, тај број се значајно смањио, на десетак особа дневно“, истиче др Перић.

По његовим речима, грађани јесу информисани о пандемији коронавируса, али многи то, у почетку, нису шватали озбиљно, због чега смо имали сложену епедимиолошку слику. Сада је свест ипак порасла и грађани Косовског Поморавља боље штите и себе, и друге.

„Апелујемо и даље на наше грађане да се на појаву првих симптома, као што су губитак осећаја укуса и мириса и повишена телесна температура и кашаљ, одмах јаве у неку од наших ковид амбуланти. Највеће шансе за излечење су да се пацијент јави на време“, каже доктор Зоран Перић, и упозорава да када се развије тешка клиничка слика и пацијент добије обострану упалу плућа, долази до пада општег стања и докторима је много теже да лече.

Најтежи пацијенти, којима је неопходна терапија уз респираторе, упућују се на даље лечење у централну Србију: Врање, Ниш, Београд, а до сада је било, из Косовског Поморавља, пет таквих пацијената.

„Посебно апелујемо на пацијенте којима лекари одреде изолацију да се тога и придржавају. Ми смо о таквим случајевима обавестили надлежне органе, локалну полицију и кризне штабове, тако да имамо информацију да полиција свакодневно обилази случајеве који су сумњиви на ковид и проверавају да ли поштују мере“, каже Перић.

Иначе, Здравствени центар Гњилане организовао је рад у две ковид амбуланте у Ранилугу и у болници у Пасјану, где се налази и тријажни центар у којем се врши тестирање особа са симтомима коронавируса. При ЗЦ Гњилане функционишу и ковид одељење где се свакодневно лече пацијенти са тежом клиничком сликом.

Подели на: