Најновије вести

Косовско Поморавље: Угинуће пчела због прскања њива отровом

Услед непрописног прскања засада на отвореном, тројици пчелара у Кормињану надомак Ранилуга пре неколико месеци угинуло је близу 60 друштава пчела. Пчелари апелују на надлежне институције да зауставе непрописно коришћење хемикалија и напомињу да пчела одмах угине уколико прелети преко њиве третиране препаратима за уништавање корова.

 

Вити Илићу из Кормињана код Ранилуга који се три деценије бави пчеларством због отрова од прскања страдало је 13 друштава пчела, а око 20 је затровано.

“Ја сам имао око 43 сандука пчела, од тога ми је око 13 друштава отровано и нанета ми је велика штета. Остала двадесет друштава су делимично отрована тако да ове године не могу очекивати никакав допринос од ових пчела, јер су оне десетковане. Покушавам вештачким изројавањем да достигнем одређену цифру и умножим их“, каже за РТВ Пулс пчелар Вита Илић.

На питање зашто је дошло до угинућа одговара:

“Било је тог дана масовно прскање поља, тада је у пољу било најмање 30 трактора који су прскали различитим пестицидима, што је довело до масовног тровања пчела”, каже Илић.

Илић није једини на овој територији који је претрпео губитак због хемикалија у ваздуху. Његов пријатељ Небојша Станојковић, расељено лице из Коретина имао је много већу штету. Од несавесног прскања отровима за сузбијање корова њему је пре неколико месеци угинуло око 32 друштава.

“Тренутно од живих пчела имам 55 друштава, а имао сам 87, угинуле су ми због немарности грађана, сељана”, каже пчелар Небојша Станојковић.

Страдале су и пчеле нијиховог суседа Ивана Ристића. Он је изгубио око 15 друштава. Штета је огромна, тако да ове године неће бити меда. Пчелари кажу да им је битно да само опораве своје пчелињаке. Надају се да ће у бућем периоду остварити комуникацију са Савезом пчеларских организација Србије, па да им они помогну бар око набавке пакетних ројева. Помоћ косвских и српских институција нису имали.

“Из тог разлога смо се обратили и у општини која ради по српском и косовском систему, међутим нисмо наишли на разумевање ни једних ни других, нико није хтео да изађе на терен, да види шта је и како је, бар да нас морално подржи”, истиче Илић.

“Сналазимо се. Уложио сам све што сам имао, а даље видећемо како ће бити. Будућност је неизвесна са мојим пчелараством, сваке године имамо неке губитке”, рекао је Станојковић.

Унутар једне кошнице има око 70.000 пчела, функционишу као уређен систем и свака пчела зна свој посао, па тако имамо пчеле извиђаче које обавештавају радилицу о томе где има хране, затим радилице доносе храну, на улазу сваке кошнице је пчела стражар која има улогу да све провери. Постоје и пчеле спремачице које складиште храну. Матица је пчела коју хране матичним млечом и добро познати трут за оплодњу. Пчеле су врло битне за животну околину, а њихов ујед за оне који нису алергични је лековит.

Подели на: