Најновије вести

Косовско тужилаштво наставља истрагу наводног тровања

Иако је званично саопштено да није било трагова отрова у крви чланова ЦИК, који су били у контакту са ковертама гласача из централне Србије, косовско тужилаштво је саопштило да о том наводном случају наставља истрагу у иностранству.

 

Представник косовског тужилаштва Артан Грантоли каже да су узорци већ послати на испитивање у једну лабораторију ван Косова.

Није, међутим, прецизирао у коју земљу су узорци послати, али је додао да ће јавност бити обавештена о резултатима.

Због наводног тровања само албанских чланова косовске Централне изборне комисије око 3.500 изборних листића из централне Србије још није пребројано.

У међувремену, од двадесетак чланова ЦИК, који су се жалили на здравствено стање и симптоме који су упућивали на наводно алергијске реакције, 12 је било задржано на болничком посматрању.

Након што су анализе показале да код њих нема знакова тровања, нити других инфективних узорака, јуче је најављено да ће бити пуштени кући.

Понаваља се бројање гласова на 530 бирачких места

Раније данас, ЦИК је саопштио је да је због, како се тврди, различитих манипулација чланова политичких партија на бирачким местима, одлучено да се поново броје гласови на 530 бирачких места.

Председница ЦИК-а Ваљдете Дака рекла је на конференцији за новинаре да су манипулације утврђене на основу ревизорских података које је објавио Центар за бројање и резултате (ЦРЦ), преноси Косово онлајн позивајући се на Газету експрес.

Координатор Центра за бројање и резултате Бурим Ахметај, говорећи о пребројавању гласова дијаспоре које је завршено синоћ, рекао је да је у току последња фаза бројања условних гласова.

Ахметај је, када је реч о ревизорском извештају, представио пет препорука, од којих је ЦИК потом гласао за поновно пребројавање.

“Постоје случајеви када кандидат за посланика има више гласова од укупног броја бирача на одређеном изборном месту. То је учињено на 89 места”, навео је Ахметај, додавши да су забележени и обрнути случајеви.

Координатор ЦРЦ такође је изјавио да су наишли на случајеве када постоји више гласачких листића него што је наведено у обрасцима с резултатима.

Подели на: