Најновије вести

Ковачевски: Процес проширења биће заснован на заслугама

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је данас у Бриселу да су на самиту ‘ЕУ-Западни Балкан’ отворене могућности да процес проширења буде искључиво заснован на заслузама и да билатерална питања, како каже, више неће бити ствар мултилатералне интегације.

 

 

Ковачевски је на прес конференцији са председником Србије Александром Вучићем и премијером Албаније Едијем Рамом, рекао да су, када је реч о ЕУ, позиције Северне Македоније записане у декларацији коју је, истакао је, једногласно усвојио парламент те земље.

На питање новинара о атмосфери на самиту на којем су учествовали лидери шест земаља Западног Балкана и 27 земаља чланица ЕУ и њиховој подршци Северној Македонији, Ковачевски је приметио да што је земља ближе региону, боље разуме окружење, ритам одређених разговора и има дубље знање о питањима која представљају проблем.

“Дискусија је била конструктиква, отворене су одређене могућности да ће бити више разумевања у будућности и да ће процес проширења бити процес који је искључиво заснован на заслузама, као и да билатерална питања неће више бити ствар мултилатералне интеграције”, рекао је Ковачевски.

Додао је да је уочи самита у Бриселу владала ‘велика хистерија’ у Северној Македонији везано за евентуално отварање преговора са ЕУ, коју су, како је рекао, стварали они који себе називају експертима, а који не разумеју како се састављају и израђују предлози у ЕУ и како се деле са државама чланицама и државама кандидатима.

“Можда су раширили ту хистерију због неких других интереса”, рекао је Ковачевски.

Подели на: