Најновије вести

Ковид 19 потврђен код 24 људи

Централни део Косова и Метохије

 

У централном делу Косова и Метохије коронавирусом заражено је 24 пацијента – општине Приштина, Косово Поље и Липљан – док се за 15 пацијента чекају резултати, саопштено је на конференцији за новинаре коју је организовао Кризни штаб општине Грачаница у сарадњи са Клиничко-болничким центром Приштина-Грачаница. На конференцији су говорили председник општине Срђан Поповић и директор КБЦ проф. др Братислав Лазић.
-Међу зараженима су и четири медицинска радника, од којих су двоје лекари. У последњих десетак дана на Инфективном одељењу и нашој Ковид амбуланти прегледано је више од 300 људи који су се жалили на симптоме који могу да укажу на могућу инфекцију коронавирусом. Сви су прошли адекватну тријажу укључујући и коначну одлуку од стране инфектолога, односно тестирани су они пацијенти који су испуњавали клиничко епидемиолошке карактеристике за могућу инфекцију Ковид 19, рекао је др Лазић и нагласио да је ситуација лошија него што је била пре неколико месеци.
Према његовим речима, три пацијента имају озбиљну клиничку слику и хоспитализовани су на Инфективном одељењу КБЦ Приштина, док је четворо пацијената због изразито тешког стања транспортовано у Ковид болницу Клиничког центра у Нишу.
-Тренутна епидемиолошка ситуација последица је лежернијег понашања становништва. У наредних седам дана очекујемо пораст броја заражених коронавирусом. У сваком случају, ми смо спремни, медицински радници су на својим радним местима, има довољно опреме и лекова. Снабдевање лековима и санитетским материјалом одвија се у континуитету и имамо све што нам је потребно за збрињавање пацијената, казао је Лазић.
Председник општине Грачаница Срђан Поповић рекао је на конференцији за новинаре да кризни штаб спроводи све обавезе и да су појачане активности службе инспекције и јавних служби. Што се епидемиолошке ситуације тиче, рекао је да она није најсјајнија, али да нема места паници. Сва лица која су позитивна на коронавирус су на време изолована, као и сва лица која имају симптоме.
-Нашим грађанима желим да поручим да је све под контролом иако ситуација није најсјајнија, односно, иако је повећан број оболелих. За спровођење мера задужена је општинска инспекција и она ће исто тако у наредном периоду спроводити мере кажњавања. Сви знате да су маске обавезне и на отвореном и добро је што се људи придржавају препорука. Јавне службе дезинфикују све јавне установе, укључујући и зграду општине. У њу се може улазити само са маском, а службе раде једино хитне случајеве, рекао је Поповић и додао:
Међу зараженима има и запослених у Општини Грачаница. Они су изоловани као и сви њихови контакти. Трудимо се да локална самоуправа буде функционална без обзира на смањене капацитете.
Одговарајући на питања новинара Поповић је рекао да Кризни штаб одлучује о оглашавању, односно о конференцијама за медије и да ће се у наредном периоду одлучити да ли ће једном недељно бити конференције или ће се оглашавати саопштењима.

М.Ч.

Подели на: