Најновије вести

Кубуровић: Нећемо одустати од гоњења злочинаца

Србија неће никада одустати од процесуирања ратних злочина које су припадници ОВК починили над српским и неалбанским становништом на Косову током деведесетих, изјавила је министарка правде Нела Кубуровић, пишу Новости.

 

Поступци који се воде пред српским судовима покренути су на основу материјалних доказа, тако да не постоји никакво правно образложење и разлози да се одустане од потернице за осведоченим злочинцима, каже за Кубуровић, поводом захтева који стижу из Приштине да Београд повуче потернице за припадницима ОВК.

Она подсећа да је Косово део Србије под протекторатом УН, где Србија покушава да оствари највиши степен свог суверенитета.

“Србија је и пред Хашким трибуналом и пред Саветом безбедности УН пружила необориве доказе о својој борби против ратних злочинаца и дала највећи допринос успостављању владавине права у региону. Привремене институције у Приштини нису ни прве ни једине којима принципијелна позиција Србије смета”, истиче Кубуровић.

Кубуровић каже да покушај усвајања Закона о заштити вредности борбе ОВК представља очајнички чин одбијања суочавања са истином да је то била “терористичка злочиначка организација”.

Она тврди и да је то покушај застрашивања и гушења сваке здраве мисли и гласа народа, не само Срба који живе на Косову, већ свих грађана без обзира на етничку припадност.

“Ово је још један доказ да грађанима на Косову нико не гарантује слободу, нити институције тзв. државе Косово, а камоли међународна заједница. Сваки покушај изградње владавине права од стране приштинских институција доживљава крах, јер када би истина и правда изашле на видело, урушила би се лажна слика о тзв. држави Косово, која, између осталог, почива на костима 1.300 пронађених, али и даље неидентификованих српских жртава”, истиче Кубуровић.

Подели на: