уторак, 30. маја 2023. | 11:07
Најновије вести

Кућа пуна деце и слоге

Ивица и Ивана имају осморо лепе и вредне деце старости од две до 14 година. Велику подршку око хране и одеће пружа им хуманитарна организација „Мајка девет Југовића”, која им је преко организације „Срби за Србе” и српског кошаркаша Марка Кешеља помогла изгрaдњу куће од 100 квадрата и куповину покућства. Недостаје им још кревета за децу

 

 

На једном крају косовскопоморавског села Коретишта код Гњилана у кући од 100 квадрата, саграђеној пре око две године, живе Ивица и супруга му Ивана Савић са родитељима и осморо деце. Најстарија је Магдалена која има 14 година. Годину дана млађи од ње је Марко, Тијани је 11 година, Петру десет, Драгану осам, Николи шест, Миладину четири. А најмлађи укућанин овог најбројнијег домаћинства у Коретишту и једном од најбројних у Косовском Поморављу је двогодишња Лена. У суседној кући, која се налази у истом дворишту, живи Ивичин Брат Слободан са супругом и двоје деце, а на путу је и треће дете. У истој кући живи им и стриц Новица са породицом у којој је шест чланова.

– Нас је заправо овде у ове две куће укупно двадесетпеторо. Хвала Богу сви се слажемо добро. Код нас нема свађе. Неретко, једемо, доручкујемо, ручамо и вечерамо сви заједно. Велику подршку око хране, али и одеће за децу нам пружа попадија Светлана из хуманитарне организације „Мајка девет Југовића” и ми смо јој неизмерно захвални, јер да није њих, било би нам тешко. Примамо дечји додатак, али то није довољно, не би могли од тога да се прехранимо – објашњава нам Ивица ситуацију у његовом домаћинству. Он је дијабетичар и пре око годину дана доживео шлог и хода уз помоћ штака. Иначе, помоћни је радник у школи и како каже тамо прима 50 посто од личног дохотка. А ради и као црквењак у цркви Свети цар Константин и царица Јелена у његовом селу.

– Док сам био здрав ишао сам са братом и стрицом да копамо раке, кад неко умре у селу, јер овде немамо погребну службу која то ради, али сада не могу више то да радим, мада сам пре неки дан, ипак, отишао да помогнем колико сам могао, јер је умро један човек који је живео сам и није имао ко да му ископа раку – каже Ивица. Супруга Ивана није запослена, а без запослења су и Ивичин брат и његова супруга, као и стриц и његови укућани.

– Нисмо гладни, хвала Богу, ето кажем вам, јер нам много помажу из Народних кухиња, а и ми радимо земљу. Узимамо је под закуп. Имамо и 40 оваца. Ових дана су почеле да се јагње и иначе јагње се два пута годишње, тако да продајемо и јагњад па и од тога се узме нека пара. Е оно што нам треба, а нисмо у могућности да купимо је још неки кревет за децу. Она расту и ове кревете што имамо нису довољни да деца комотно спавају у њима већ  се тесне и сабијају како знају и умеју – каже Ивица. Изградњу куће Ивици и његовој породици помогла је такође хуманитарна организација Епархије рашко-призренске „Мајка Девет Југовића” преко организације „Срби за Србе” и познатог српског кошаркаша Марка Кешеља. Они су им дали и већи део покућства. Ивичин брат и стриц живе у старој кући и њима је такође обећана помоћ око њеног сређивања и они се, како кажу, још надају да ће до тога доћи, јер за сада нису у могућности да то сами ураде. Додајмо и то да, иако има тек 13 година, Ивичин син Марко често иде у село и ради послове за дневницу, сади воће, помаже да неко очисти двориште. Вредан је и паметан дечко, као и сва друга дечица у домаћинству Савића. Ових дана Савићи се спремају за са своју крсну славу Светог Николу и дечица су посебно радосна због тога. На трпези овог домаћинства колачи нису честа појава, али ће их на слави бити. С.Ивковић

Подели на: