Најновије вести

Курц: Аустрија ће подржати корекцију граница као део договора

Аустрија ће подржати сва решења која буду договорена у дијалогу Београда и Приштине, укључујући и корекцију граница, рекао је лидер Народне партије Аустрије и канцелар Себастијан Курц.

 

Себастијан Курц је за Тањуг говорио о утицају Европске уније на решење косовског питања, именовању америчког специјалног изасланика за Балкан, европском путу Србије и другим темама.

“Наш став је јасан, подржавамо све око чега се договоре стране, а тако и могуће корекције границе, ако то на крају води свеобухватном решењу које би донело стабилност. Циљ мора бити да се сва отворена питања реше договором”, објаснио је Курц.

Наглашава да је важно да се дијалог Београда и Приштине поново покрене и да се сва отворена питања реше за преговарачким столом.

“Потребна је нова динамика јер је решење у оквиру дијалога предуслов за каснији приступ Европској унији”, указао је Курц.

На питање да ли ЕУ има снаге да реши косовско питање и да ли има утицаја на Приштину, која није реаговала на апеле из Брисела да укине таксе, рекао је да ЕУ има разне могућности да делује и да то чини стално, али да је “неопходно да у Београду и Приштини постоји довољна политичка жеља за компромисом”.

“Именовање специјалног изасланика САД добар сигнал”

Курц је поздравио и именовање специјалног изасланика САД за Балкан, изразивши наду да ће он моћи да допринесе проналажењу решења косовског проблема, у сарадњи са ЕУ.

“Приликом моје посете Белој кући, разговарао сам о нашим заједничким напорима са председником Доналдом Трампом. САД су око тог питања већ дуго ангажоване заједно са ЕУ, што је веома важно. Зато је добар сигнал што је именован специјални изасланик и надам се да ће он моћи да да допринос проналажењу решења. Уверен сам да ће ЕУ са њим тесно сарађивати”, истакао је аустријски канцелар.

Што се тиче пута Србије у ЕУ, Курц каже да Аустрија има снажне људске, економске, политичке и културне везе са Западним Балканом и да је стабилност на Западном Балкану, региону у непосредном суседству, у интересу Аустрије.

“Залажем се за јасну приступну перспективу за све земље Западног Балкана. Одлучујуће је да се напредује у приступним преговорима са ЕУ и у примени потребних реформи. Србија и Црна Гора су већ направиле важан напредак и надам се да ће се то наставити и у будућности.

Упитан шта се, по питању проширења, може очекивати од будуће Европске комисије коју предводи Урсула фон дер Лајен, Курц је подсетио да је приступна перспектива за све државе Западног Балкана прошле године на неформалном самиту у Софији потврђена од стране шефова држава и влада ЕУ.

“Европска комисија води интензивне приступне преговоре са Србијом и Црном Гором, како би, што је брже могуће, напредовала са проширењем Уније. То веома поздрављам. Одлучујуће за даљи напредак су реформе које земље Западног Балкана морају саме применити. Од тога зависи и колико ће брзо уследити пријем нових чланица”, указао је Курц.

“Уласком у ЕУ, Србија мора изаћи из свих других билатералних споразума”

На констатацију да Србија, због развијања економије, склапа билатералне споразуме, на пример са Евроазијском унијом и питање да ли је то у супротности са путем ка ЕУ, Курц је нагласио да се о томе већ јасно изјаснила Европске комисија и да Србија може пре приступања ЕУ склапати споразуме са другим државама или организацијама.

“Међутим, уласком у ЕУ, Србија мора изаћи из свих других билатералних споразума о слободној трговини, као што је и сама најавила да ће учинити. Србија не би требало да испусти из вида да 63 одсто своје спољне трговине обавља са ЕУ, са Русијом је то десет одсто”, каже Курц.

Наглашава да је због тога битно да Србија напредује у спровођењу потребних реформи и да у потпуности преузме законодавство ЕУ.

“Уверен сам да ће председник Србије Александар Вучић наставити са енергичним спровођењем потребних реформи, како би постигао што бржи приступ Србије у ЕУ”, рекао је Курц.

Када је реч о односима у региону, пре свега учесталим проблемима Србије са Хрватском око заштите српске мањине, па и могућности да Загреб блокира пут Београда у ЕУ, Курц је рекао да не жели да спекулише о хипотетичким питањима.

“До сада је Хрватска подржавала приступни процес Србије и немам разлога да полазим од тога да ће се то променити. Што се тиче заштите мањина, наравно да је то питање од великог значаја у свим чланицама Савета Европе и ЕУ”, поручио је аустријски канцелар.

“Желимо да вратимо Аустрију на врх”

Говорећи о предстојећим изборима и могућим партнерима за формирање аустријске владе, Курц је истакао да су предстојећи избори битни јер ће његови политички конкуренти учинити све да формирају коалицију без ОВП.

“Желимо да вратимо Аустрију на врх. У последњих годину и по смо пуно тога урадили. Први пут у последњих 65 година нисмо се задуживали, растеретили смо мала и средња примања, увели бонус на породице и покренули бројне реформе које су грађанима донеле осетна растерећења”, истиче Курц.

Циљ његове партије је, објашњава, да спроведе промене које би довеле до напретка земље и обезбедиле већу правду грађанима.

“Желимо још много тога да урадимо. Од реформе неге, преко доследног става у борби против илегалне миграције, али и концепта за одрживу заштиту климе. Корачаћемо нашим путем даље и учинићемо све да на тај пут са нама поведемо грађане”, подвукао је Курц.

Похвалио је и грађане Аустрије српског порекла, рекавши да су дали велики допринос развоју и благостању земље и позвао их да се ангажују својим идејама и жељама у ОВП.

“Афера Ибица нанела штету угледу Аустрије”

Осврнуо се и на аферу “Ибица”, због које је пала његова влада, а у коју је био умешан његов коалициони партнер Хајнц Кристијан Штрахе.

Курц је истакао да је она нанела велику штету по углед аустријске политике у земљи и иностранству.

“Због тога је од огромне важности да сада уследи независно и потпуно расветљавање овог случаја”, закључио је Себастијан Курц.

Подели на: