понедељак, 16. маја 2022. | 17:09
Најновије вести

Курц: Нема решења за КиМ без подршке великих сила

 

Свако могуће решење косовског проблема морати да има подршку великих сила, поготово сталних чланица Савета безбедности УН, рекао је аустријски канцелар Себастијан Курц. Истакао је да грађани Србије морају да буду свесни да без јасног напретка у односима Београда и Приштине Србија неће моћи да се прикључи Европској унији.

Себастијан Курц је у интервјуу за магазин Корд рекао да им је у интересу да буду у блиским односима са САД када је у питњу западни Балкан, као и да имају њихову подршку у охрабривању напретка у постизању решења за питање Београда и Приштине.

Одлични односи са Србијом

На питање листа да ли су несугласице између њега и шефа српске дипломатије Ивице Дачића утицале на билатералне односе Србије и Аустрије, Курц је одговорио да су односи две земље одлични и да обе земље имају интерес да тако и остане.

“Редовно имам сусрете са председником Вучићем и мојом колегиницом, премијерком Аном Брнабић, и ми имамо одличне личне односе. Ивицу Дачића познајем већ дуго времена и недавно смо се видели у Бечу”, рекао је Курц.

Подсетивши да је Аустрија један од главних инвеститора у Србију и да је до сада у ту земљу инвестирала преко 2,3 милијарди евра, Курц је нагласио да су аустријске компаније заинтересоване за дугорочно улагање и ширење пословања у земљи.

Како је навео, грађани Србије морају да буду свесни “да без ефективне и јасне нормализације односа Београда и Приштине неће бити приступања ЕУ”.

“Имамо добре односе и са Београдом, и са Приштином, и покушавамо да подржимо процес (дијалога) што је више могуће”, рекао је аустријски канцелар.
Курц је поновио да је одувек сматрао да је место Србије у Европској унији, као и свих других земаља западног Балкана, додајући да оно што се дешава на западном Балкану има директан утицај на Аустрију.

Аустријски канцелар је додао да је за приступање ЕУ потребно спровести низ реформи и да је у Србији под вођством Александра Вучића већ спроведен значај број реформи.

На питање да ли је приступање Србије и других земаља западног Балкана привремено уклоњено са агенде Брисела, с обзиром на тренутна дешавања унутар ЕУ, Курц је изричито нагласио да то није тачно.

“Шта је могло да вас доведе до таквог закључка? Управо је супротно, јер је током бугарског и аустријског председавања ЕУ 2018. процес проширења стављен на врх агенде”, нагласио је аустријски канцелар.

Подели на: