Најновије вести

Курти: Дијалог са Србима бих покренуо у првој недељи мандата

Председник покрета “Самоопредељење” и кандидат те странке за будућег косовског премијера Аљбин Курти изјавио је да се залаже за “пуни реципроцитет према Србији” и “принципијелни дијалог” са Београдом.

 

Аљбин Курти је у предизборном интервјуу Кохи диторе изјавио да би као косовски премијер основао принципијелан преговарачки тим, у договору са Бриселом.

“Дакле, морамо водити дијалог о дијалогу, тако да дијалог буде добро припремљен”, рекао је Курти и додао да ће то можда потрајати неко време, али да ће већ у првој недељи свог мандата покренути дијалог са косовским Србима.

Курти је навео да би “увођењем пуног реципроцитета Србији престао међународни притисак на Косово”.

Уколико буде водио будућу косовску владу, Курти је наговестио да ће за месец дана да изађе са проценом сва 33 до сада постигнута споразума између Београда и Приштине и утврдити какав је њихов утицај на живот људи.

Додао је да у принципу нису против, већ су за принципијелни дијалог.

Што се тиче опција које укључују промену граница на Балкану, Курти сматра да идеја није мртва, али је изразио уверење да је пројекат пропао.

Најавио је да ће у исто време припремити листу захева од Београда, тврдећи да ниједна влада у Приштини није адресирала потраживања након неуспеха Југославије, “ни ратне одштете Србије”.

Подели на: