Најновије вести

Курти: Француска скептична према визној либерализацији

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да га је француски председник Емануел Макрон питао “шта Косово може да да у замену за признање Србије”, те да је од Макрона затражио “да повеже признање са чланством у УН”.

 

У интервјуу “Монду”, чије делове преноси штампа у Приштини, Курти је рекао да је са Макроном разговарао о билатералним питањима из области безбедности, културе и франкофоније.

Навео је да је француска власт скептична према визној либерализацији за житеље Косова.

“Париз остаје скептичан. Надам се да ће ова посета помоћи да се превазиђе скептицизам француске државе”, рекао је Курти и додао да је на дипломатском нивоу, “замолио председника Макрона да повеже будуће признање Србије са местом за Косово у Уједињеним нацијама”.

“Јер ова два питања, по мом мишљењу, не би требало раздвајати. Господин Макрон ме питао шта је Косово спремно да пружи Србији у замену за признање, али право питање је: Када би Србија била спремна да призна Косово? Верујем да би требало да престанемо са тактиком да Србији увек пружимо више, а да никада не будемо задовољни разменом”, рекао је Курти.

 

Подели на: