понедељак, 20. фебруара 2023. | 10:40
Најновије вести

Курти: Имаћемо већину у Скупштини без коалиције, отворићемо ново поглавље у дијалогу

Председник покрета Самоопредељење Аљбин Курти изјавио је да ће у косовској скупштини бити довољно гласова да његов покрет формира нову владу без постизборних коалиција, најављујући отварање новог поглавља у дијалогу са Београдом иако му то није приоритет.

 

 

“Већ смо направили коалицију пре избора, а ова предизборна коалиција коју смо креирали са листом председнице Вјосе Османи, која је учинила да се превремени избори претворе у народни референдум. Као резултат, не видимо ниједну странку из ‘старе гарде’ како бисмо их радије звали, као будућег партнера наше владе”, рекао је Курти бугарској новинској агенцији (БТА).

Навео је да ако са 50 одсто гласова немају 61 посланика (половина броја посланика скупштине), планирају да добију подршку чланова парламента из несрпских мањина, а можда и неких чланова парламента из опозиције, који би желели да представљају људе који су гласали за њих, без обзира на странке којима припадају.

“Уверен сам да ће наша влада имати већину, а да не мора да ступа у било какве преговоре са онима које је наша заједничка листа поразила”, изјавио је Курти.

Навео је да је приметио да је у свакој анкети, у сваком упитнику, јавном мњењу, локалном или међународном, дијалог са Београдом приоритет број шест или седам.

“Даћемо уступак и учинити га приоритетом број четири након запошљавања, правде и пандемије ковида 19. Отворићемо ново поглавље са Србијом кроз искрен дијалог заснован на реципроцитету и једнакости, где ће обе стране представити прелиминарне споразуме за ових шест година дијалога у Бриселу, где Београд каже да имамо 47 споразума, док ми инсистирамо да имамо само 33, од којих ће неки бити делимично спроведени, неки у потпуности, а неки уопште неће бити примењени”, прецизирао је Курти, а преносе приштински медији.

Додаје да то “међутим, неће бити лако”, али да се “нада да ће успети да успоставе нови дијалог под покровитељством Брисела и уз помоћ Сједињених Држава”.

Што се тиче интеграције у Европску унију, Курти је рекао да ће да сарађује са пет земаља које нису признале Косово, попут Шпаније, Словачке, Румуније, Грчке и Кипра, како би, како је навео, промениле мишљење о независности Косова.

“Интеграција Косова у Европску унију је процес који напредује врло споро. То је зато што, с једне стране, још увек немамо либерализацију визног режима, иако смо испунили све критеријуме. С друге стране, имамо пет земаља: Шпанију, Словачку, Румунију, Грчку и Кипар, с којима планирам да сарађујем и да их убедим да не треба да се плаше независности и признања Косова, и да се не пореде са Србијом која је починила геноцид у пролеће 1999. године на Косову”, рекао је вођа Самоопредељења, организације која је освојила највише гласова на изборима 14. фебруара.

Подели на: