Најновије вести

Курти: Намера Србије са “мини Шенгеном” је четврта Југославија

Косовски премијер Аљбин Курти изјавио је да је балкански “мини Шенген” српска намера да формира четврту Југославију и да таква идеја представља опасност.

 

Аљбин Курти је,  оценио да је за балкански “мини Шенген” заинтересована и Русија.

“У мом политичком образовању историја је важна. Пре више од једног века, царска Русија је формирала савезе како би уништила две империје и успела у томе. Након једног века морамо да створимо савез. Албанци су у епицентру, са једне стране су Хрвати, Бугари, али и Сарајево и Подгорица. Ако погледате мапу тенденција, посебно на карту Балкана, имамо потребу за партнерством, али оно не може почети са Србијом”, рекао је Курти.

Према његовим речима, намера Србије је стварање четврте Југославије.

“Морам бити искрен и да кажем да балкански ‘мини Шенген’ није стварност, већ више идеја. За сарадњу шест земаља региона имамо оквир Берлинског процеса. У том смислу нема ничег новог. Балкански ‘мини Шенген’ носи опасност, рекао сам да представља четврту Југославију коју Србија жели, то је намера Београда. Морамо бити веома опрезни, јер постоје опасности које превазилазе те осмехе. Мислим да је пре две године био знатно опуштенији него данас, а данас је Рама пажљивији него пре годину дана. Намере Србије које видимо у Црној Гори су очигледне”, рекао је Курти.

Није искључио могућност да присуствује наредном састанку балканског “мини Шенгена”, али мало је вероватно да би таква одлука била донета у његовом кабинету.

Како оцењује, све ће се поново вратити Берлинском процесу. “Од јуна 2017. изнели смо наш став да је Берлински процес, иако и он има своје опасности, онај у коме морамо учествовати, јер је Косово ту равноправно са другима и верујем да тамо морамо да учествујемо. Не би требало да идемо на међународне разговоре без националне координације. И о томе сам разговарао са лидерима у Албанији”, рекао је Курти.

Косовски премијер изразио је уверење да би албански “макро Шенген” могао да се имплементира врло брзо.

“Албански ‘макро Шенген’ подразумева свеобухватну албанску либерализацију. Балкански “мини-Шенген” је идеја која није спроведена, док албански ‘макро Шенген’ може да се спроведе врло брзо. Такве иницијативе не могу се усмерити негде другде сем према Берлинском процесу”, рекао је Курти.

Што се тиче његовог и Раминог озбиљног става у Тирани, рекао је, “то се вероватно може тумачити као израз озбиљности и да они разумеју да у нашим ставовима постоји велика одговорност. Било је ствари са којима се нисмо сложили, али нису непремостиве”.

“У овој сиромашној држави не треба имати плату од 2.950 евра”
Оправдавајући одлуку своје владе о смањењу плата косовске извршне власти, Курти је рекао да је потребан нови правац по свим питањима и да одбија да прима плату од безмало 3.000 евра.

“Ја никако не могу да добијем плату од 2.950 евра и да одем кући. То није примерено једној сиромашној земљи. Таква плата такође лоше утиче на мене”, рекао је Курти.

Међутим, према његовим речима, свака одлука која произилази из уставних оквира о питању закона о платама биће поштована.

“Увек ћемо поштовати закон, поништаваћемо неправедне одлуке и заменити их исправним одлукама” рекао је Курти.

Навео је да смањење плата у кабинетима има више унутрашњи, етички ефекат, а мање финансијски.

Према његовим речима, потребна је политика која етику не ставља ван политике.

“Налазимо се у ситуацији у којој имамо финансијско крвопролиће, то би требало да престане. Поступамо са завојима као што се поступа у клиничком центру. Сестринство попут нашег рада мора бити легитимно и веродостојно, мора зауставити крвопролиће и самом себи”, рекао је Курти.

Подели на: