Најновије вести

Курти: Нећу упасти у Вучићеву замку

Лидер Самоопредељења Аљбин Курти, чија је странка освојила највише гласова на косовским ванредним парламентарним изборима, изјавио је да “неће упасти у замку председника Србије Александра Вучића” када је реч о решавању косовског питања.

 

Курти је, у интервјуу за Јуропијен Вестерн Балканс, одговарао на питање “због чега би Србија пристајала на било какве споразуме о нормализацији односа са Приштином без уступака с друге стране”.

“Председник Србије је у задње две године израдио два става која представљају једну замку. Те ставове он представља као да прави уступак, док у ствари тражи уступак. Први став је: ‘Хајде кажите ви мени шта можете да нам понудите, а ја сам спреман да причамо о свачему, ваша имагинација је ваш лимит’. То може да значи и национално уједињење и промену свих граница по Балкану, шта год желите. То је први став који је једна ивица јаме”, изјавио је Курти и наставио:

“Други став је ‘Ја не могу да признам независност Косова у постојећим границама’. Тај став садржи две негације које нису једна афирмација, јер Вучић не каже ‘Ја ћу признати независност Косова’, него негира независност, негира границе, али не афирмише ништа. Ја нисам од оних политичара који трче у такву замку.”

Курти је, потом, “открио” и шта је његова “понуда”.

“Ја мислим да нам Србија дугује: и за ратну одштету, и за сукцесију. Србија треба више да мисли о томе, него да оплакује изгубљено Косово, притом уопште не марећи за патње Албанаца. Мислим да је важно да се српски естаблишмент позабави интроспекцијом, где би они много више марили о данашњем српском народу него о историјској српској држави”, изјавио је лидер Самоопредељења.

“Брзина закључивања споразума не треба да буде приоритет над садржајем”

Курти је поновио своје ставове о “реципроцитету са Србијом” и да је тек потом спреман да укине таксе на робу из Србије.

“Морамо добро да се припремимо за преговоре са Београдом. Наравно да бих желео да имамо споразум, али брзина закључивања споразума не треба да буде приоритет над садржајем и принципима тог споразума. Ми имамо много споразума током шестогодишњег дијалога у Бриселу, али проблем је у томе што се они не извршавају”, рекао је Курти.

Аљбин Курти је најавио да ће “током првог месеца мандата у Скупштини Косова разматрати степен имплементације постојећих споразума”.

Курти је подсетио да Хашим Тачи размену територија зове “кориговање граница са болним компромисом”, а председник Србије “разграничење”:

“Какво кориговање, које грешке и зашто треба да боли? Мислим да ова идеја потиче од председника Тачија, а он је имао две године да у њу убеди грађане Косова. Тај пројекат је пропао, али идеја није. Дакле, то није иста ситуација као са идејом о Заједници српских општина коју је сахранио Уставни суд, већ овде говоримо о неуспелом пројекту, где идеја још није мртва, него постоји”, рекао је Курти.

Говорећи о евентуалном бојкоту свих косовских институција од стране српских посланика, Курти је рекао да је “привремених бојкота било и у прошлости, али ништа из тога није изашло”.

Он је изразио мишљење да српски посланици на Косову “знају да могу много више да помогну Србима на Косову уколико буду у скупштини, него ако остану ван ње”.

Подели на: