Најновије вести

Курти: О такси након препоруке радне групе

Косовски премијер Аљбин Курти изјавио је да ће таксу на српске производе укинути након што добије препоруке радне групе коју треба да формира Министарство трговине, а чији ће део да буду и организације које се баве привредом и локални произвођачи.

 

Курти је рекао је да ће се принципи реципроцитета које буде донела косовска влада заснивати на принципима Светске трговинске организације и ЦЕФТА.

“Министарка Розета Хајдари предузела је и неке кораке који нас приближавају укидању таксе и успостављању пуног реципроцитета. Розета је већ одлучила да оснује радну групу са члановима Одељења за трговину, Привредне коморе Косова, Пословне коморе, Царине, Агенције за храну и ветеринарство и Клуба произвођача Косова”, рекао је Курти на Конвенцији косовских произвођача.

Та група ће да сумира све трговинске баријере са Београдом и даће препоруку влади и онда ће оне да буду анализиране.

Курти је додао да ће тада да донесе одлуку о уклањању таксе и успостављању реципроцитета.

Приштински медији преносе да странке из такозваног ратног крила бивше ОВК, опозиционе у новом сазиву косовске скупштине, прикупљају потписе посланика за одржавање ванредне седнице на којој ће се успротивити најављеним укидању таксе на српску робу.

Из странке Рамуша Харадинаја, Алијансе за будућност Косова, саопштили су да не слажу са идејом укидања таксе.

Потврдили су да имају координацију са званичницима Демократске партије и Социјалдемократске иницијативе НИСМА-АНК.

“Покренули смо процедуру прикупљања потписа, при крају смо. Сарађујемо са свим опозиционим странкама. Сада смо на крају”, изјавила је посланица АБК-а Теута Хаџиу.

Медији истичу да ће супротстављање најави укидања таксе бити прва заједничка акција опозиције у косовској скупштини.

Подели на: