Најновије вести

Курти обећава споразум са Мустафом пре конститутивне седнице косовске скупштине

Председник покрета Самоопредељење и кандидат за косовског премијера Аљбин Курти изјавио је да ће коалициони споразум са Демократским савезом Косова (ДСК) бити финализован пре конститутивне седнице парламента 24. децембра.

 

Аљбин Курти је, како преносе приштински медији, рекао да је оптимистичан, али није открио никакве детаље са последњег састанка са лидером ДСК-а Исом Мустафом.

“Спремамо се за добро управљање. Што се тиче разговора са ДСК-ом, не можемо имати добре вести док не буде конкретних резултата. Рекао сам то раније и поновићу. Имаћемо сталне састанке и комуникацију док не постигнемо договор који желимо. Када постоје конкретни резултати, пренећу вам вести, али конкретних резултата још нема”, рекао је Курти.

Потврдио је да Демократски савез Косова тражи подршку за место будућег косовског председника, али да му из те странке нису рекли ко би то био.

“Од мене се тражи да дам празну сагласност. Они су затражили ту функцију, али нису ми рекли ко је њихов кандидат”, пренео је Курти.

Додао је да нико од три члана руководства ДСК-а није признао да жели да постане председник.

Ванредни избори на Косову одржани су 6. октобра. Самоопредељење и ДСК су победници избора и у досадашњим разговорима су договорили програмска начела око управљања следећом владом.

Неспорaзуми су настали око кадровске расподеле одговорности. ДСК инсистира да се коалиционим споразумом регулише и место косовског председника, затраживши да на тој функцији након истека мандата Хашиму Тачију 2021. године буде неко од његових званичника.

Подели на: